close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Nederlandse en Vlaamse kinderjury: zoek de verschillen

De nominaties voor de Nederlandse kinderjury zijn bekend en zoals gebruikelijk doet de keuze de wenkbrauwen fronzen. Moeten we hier blij mee zijn? Veelzeggend: er staat geen enkel boek tussen dat ik op JaapLeest heb besproken; ik hanteer bij de recensie-keuze vooral de kwaliteit van boeken als maatstaf.

De kanshebbers in de leeftijdsgroep 6-9 jaar zijn:
De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre – Marte Jongbloed
De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen – Andy Griffiths, Terry Denton
Fantasia XI De duistere driemaster– Geronimo Stilton
MaanMysterie – Paul van Loon
Siem Subliem en het ei van Jannes – Tosca Menten

De kanshebbers in de leeftijdsgroep 10-12 jaar zijn:
100% Coco: New York – Niki Smit
Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli
– Jozua Douglas
Dagboek van een muts 10: Puppy Love – Rachel Renée Russell
Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl – Tosca Menten
Het leven van een Loser 10: Ff offline – Jeff Kinney

Vergelijk deze lijst met de boeken waaruit de Vlaamse kinderen hun keuze konden maken (hier en hier  voor 6-9 en hier voor 10-12) en zoek de verschillen. In België werden afgelopen weekend de prijzen al uitgereikt en daar geen Geronimo’s, Losers en Boomhutten. Je zou hieruit kunnen concluderen dat Belgische kinderen heel anders zijn dan Nederlandse maar niets is minder waar. Het selectiesysteem verschilt gewoon enorm. In Vlaanderen leggen ze een lange weg af om tot de genomineerde boeken te komen, waarin volwassenen een stem hebben en het onderwijsveld een rol speelt. In Nederland wordt de keuze van het begin tot het eind door kinderen gemaakt.

Kinderen laten kiezen lijkt een prachtig principe maar de Nederlandse lijst ziet er in grote lijnen eigenlijk ieder jaar hetzelfde uit. De vraag, en die is niet nieuw maar komt wel steeds terug, is of je kinderen geheel vrij moet laten of een beetje moet meesturen. Dat laatste heeft als voordeel dat je wat andersoortige boeken onder de aandacht kunt brengen om de horizon van lezende kinderen te verbreden. Mijn voorkeur is wel duidelijk, ik denk dat het tijd is dat het Nederlandse systeem op de schop wordt genomen.

Daarmee wil ik geenszins het feestje bederven en feliciteer de genomineerden van harte.