close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Karakters van bordkarton bij Jenny Valentine

Het leven van Chap neemt een idiote wending als Bureau Jeugdzorg hem aanziet voor de al twee jaar vermiste Cassiel Roadnight. Hij lijkt als twee druppels water op de jongen. Chap/Cassiel wordt herenigd met een gezin dat zijn familie niet is maar Chap heeft hier altijd van gedroomd en dus houdt hij de schijn op. Wat niet meevalt want hij heeft geen idee hoe die Cassiel praat, eet en loopt en wat zijn verleden is.

Zijn nieuwe familie is door het dolle en sluit de verloren zoon in haar armen. Zijn neurotische moeder en succesvolle broer gedragen zich echter wel erg vreemd en weten duidelijk meer dan ze laten blijken.Via een kennis uit het dorp wordt het Chap steeds duidelijker waarin hij verzeild is geraakt en blijkt zelfs zijn leven in gevaar. Valentine werkt toe naar een ontknoping tijdens het dorpsfeest die veel doet denken aan de scenes waarmee veel Britse tv-detectives beginnen.

Stilistisch is Jenny Valentine een van de beste jeugdboekenauteurs van dit moment. Ze maakte snel naam met opvallende jeugdromans over jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit. Haar vorige roman Mierenkolonie was een intrigerend boek met een subtiele opbouw. Daarin was de hoofdfiguur een mens van vlees en bloed, waar het in haar nieuwe boek om  karakters van bordkarton gaat. Het dubbelleven van Cassiel Roadnight mist diepgang en zeggingskracht en loopt snel vast uiteindelijk te stranden in ongeloofwaardigheid. De personages zijn in aanleg wel interessant maar de belangstelling brokkelt snel af als blijkt wat er echt aan de hand is. Valentine probeert toe te werken naar een confronterende climax maar het is niet meer dan een zeepbel.

Titel Boek:

Het dubbelleven van Cassiel Roadnight

Auteur:

Jenny Valentine

Vertaler:

Jenny de Jonge

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschap