close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Karel Eykman maakt er een rommeltje van

Karel Eykman De rode lantaarnpaal Kinderboek
De Harmonie
Cris Garcia
Waardering: 5.5

Kees is zo’n jongen die raar wordt gevonden omdat hij alles anders doet dan anderen. Hij heeft een hekel aan de regeltjes en vastigheden. Waarom zou 2 plus 2 altijd 4 moeten zijn en niet een keer 5? ‘Ik wou gewoon eens iets anders verzinnen’, zegt Kees, wat hem op de hoon van de meester en zijn klasgenoten komt te staan. Een verhaal met een anti-autoritaire inslag dat goed bij schrijver Karel Eykman past. Helaas maakt hij er weinig van in dit prentenboek met erg veel tekst, wat een manier lijkt om te verbloemen dat er niet zo veel te vertellen valt. De belangrijkste verhaallijnen zijn is dat dingen van kleur veranderen als Kees er tegen aanschopt en hij komt een meisje tegen dat Troelabel heet. Ze krijgen ongevraagd steun van twee ondernemers, wat hen in staat stelt om de hele buurt te kleuren.

Een rommelig verhaal rond het thema anders zijn. Kees komt als persoon niet uit de verf, zijn kleurengave is een slecht uitgewerkte metafoor en de plots opduikende vriendin maakt het er niet beter op. Er zit weinig lijn in De rode lantaarnpaal en het is vaak te flauw voor woorden (snoepwinkel De Zalige Zuurstok  en het melige fantasietaaltje van Troelabel: ‘Goed geknijsd, kanusbraaier’). Een mengelmoes van een fantasieverhaal, een sprookje en toch ook een tikje maatschappijkritiek (het onderwijssysteem, het kapitalisme en de consumptiemaatschappij).

De illustraties bevallen ook al matig. Ze zijn van Chris Garcia die tot nu toe vooral animaties maakte. Dat is goed te zien aan de illustraties die onmiskenbaar een eigen stijl verraden maar in een filmpje beter tot hun recht komen dan op papier. Garcia doet weinig met het kleurenthema en er zit geen focus in de prenten.

Titel Boek:

De rode lantaarnpaal

Auteur:

Karel Eykman

Illustrator:

Cris Garcia

Uitgever:

De Harmonie

Kaft:
Tags : andersFantasiePrentenboek