close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Monstermaakseldozending

Linda Sarah Het kartonnen kasteel Prentenboek
Benji Davies
Waardering: 8.0

Dat je met je beste vriend er iedere da,g op uit trekt om te spelen en avonturen te verzinnen, er een derde bij komt en alles anders is. Het vertrouwde ritme wordt doorbroken en het veilige kader is weg.  Het overkomt Bart, die samen met Edo een kasteel van kartonnen dozen op de Suikerheuvel heeft gebouwd waarin ze zich Grote Koningen wonen.

Het jongetje dat al een tijdje toekeek, heeft eindelijk de moed gevonden om te vragen of hij mee mag spelen. Edo vindt het prima maar Bart moet er erg aan wennen als hij ziet dat zijn vriend ook veel plezier heeft met de nieuweling. Bart gaat niet meer naar de Suikerheuvel en negeert zijn vriend maar die laat dat niet zomaar gebeuren. Edo vindt een uitermate creatieve oplossing voor de patstelling: een ‘monstermaakseldozending’. Met deze uitvinding kunnen ze met zijn drieën de wereld aan en vinden ze een nieuwe verstandhouding die voor iedereen prettig is.

Een eenvoudig maar zeer herkenbaar gegeven voor kleuters, dat niet zelden aanleiding is tot verwarring en verdriet. Het sluiten van vriendschap is vaak de grootste klus niet,  maar delen en ruimte bieden en rekeningen houden met elkaar, zijn een stuk ingewikkelder. Deze onderdelen van de sociale ontwikkeling worden door Linda Sarah en Benji Davies doeltreffend weergegeven. Sarah is een illustrator die in dit boek verantwoordelijk is voor de tekst, die is vertaald door Edward van de Vendel. Het is vrij veel tekst, maar er staan mooie fantasiewoorden in (een glinsterende glittergreizel, wolkenkrabberdansers etc.) en het leest prettig voor. Fijn ook dat de gevoelens van Bart niet benoemd worden, maar gesuggereerd.

Benjij Davies (De kleine walvis, (prentenboek van dit jaar) en Het eiland van opa) raakt in zijn realistische prenten de emoties in kleur en beeld. Bart die iets verderop zit te spelen, Bart die verdrietig schommelt in een schemerige tekening en Bart die schichtig door de gordijnen kijkt. Bij het vieren van de vernieuwde vriendschap gaan vervolgens weer alle remmen los in een feestelijke apotheose.

Tags : KinderboekLiefde en vriendschapPrentenboekproblemenspelenVoorleesboek