close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een vonk tussen vrienden

Jef Aerts Kersenhemel Prentenboek
Querido
Sanne te Loo
Waardering: 7.0

Kersenhemel is een prentenboek over de kracht van vriendschap en dat wordt in de eerste alinea direct stevig neergezet, opdat er geen misverstanden over ontstaan. “Sommige vrienden zijn veel meer dan vrienden. Ze groeien als tweelingkersen aan hetzelfde steeltje”. Adin en Dina lijken voor elkaar gemaakt, hun namen zijn zelfs anagrammen. De moeder van Adin werkt als seizoensarbeider in de kersenboomgaard van de ouders van Dina en de kinderen helpen mee en spelen onder de bomen. Als de moeder van Adin werk in de stad vindt, verhuist de jongen en laat zijn kauw achter bij zijn vriendinnetje. Het gemis is groot maar de twee vinden elkaar uiteindelijk terug; de vriendschap kan tegen een stootje.

Kersenhemel ziet er op het eerste oog fraai uit met beeldende prenten van de boomgaarden en de glooiende heuvels en een overzicht van de seizoenen. Erg mooi is de tekstloze prentewaarop Dina met haar kauw in de sneeuw zit om kersenpitten te begraven. De illustraties lopen voor een groot deel in elkaar over; velden, bomen en gebouwen gaan verder op de volgende pagina. Een leuk idee maar het voegt niet heel veel toe. Van Sanne te Loo verscheen onlangs het geslaagde Dit is voor jou een gelaagd verhaal, waarvoor ze zelf de teksten schreef.

Jef Aerts heeft veel tekst nodig voor het verhaal over vriendschap, dat na een paar pagina’s al verteld is. Er volgt een voorspelbare herhaling van zetten. De kersenmetafoor wordt erg ver doorgevoerd, bijna alles wordt opgehangen aan pitten, bloesem en boomstammen. Het taalgebruik is gezwollen en nadrukkelijk. ‘Bomen wiegen in bolle jurken van parelroze zijde en melkwitte kant’.  Het gaat het over ‘de ontploffing van de lente’ die begint met een ‘vonk tussen vrienden’. Niet zomaar vrienden maar ‘echte vrienden, zelfs al wonen ze ver van elkaar’.

In zijn ontroerende prentenboek Groter dan de hemel over de dood van een zusje viel Aerts juist op met subtiel en beeldend taalgebruik die haaks staan op de barokke en uitleggerige teksten in Kersenhemel.

Tags : Dieren en natuurKinderboekLiefde en vriendschapPrentenboekstadverhuizenVoorleesboek