close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Kinderboekenweekgeschenk Verroen is een prachtig persoonlijk kleinood

Dolf Verroen Oorlog en vriendschap Leopold/CPNB
Waardering: 8,0

Dolf Verroen is overal dezer dagen en het is hem van harte gegund om op deze hoge leetijd (87) zo uitgebreid te shinen. Je kan niet zeggen dat de kinderboekenschrijver miskend is maar hij heeft misschien niet altijd de lof en aandacht gekregen die hem toeviel. Dat wordt dit jaar meer dan goed gemaakt, mede door hem het Kinderboekenweekgeschenk te laten schrijven. Toegegeven: ik was aanvankelijk een beetje sceptisch want het geschenk is voor jongere schrijvers die het nog hard nodig hebben, een kans zich op de kaart te zetten. Aan de andere kant moeten ze bij het CPNB hebben gedacht: het is wel wat mal dat Verroen nooit gevraagd is, en nu kan het nog.

Het resultaat ligt er nu en wordt de komende week gratis uitgedeeld aan al die mensen die weer eens een kinderboek kopen, wat ze natuurlijk het hele jaar door zouden moeten doen. Oorlog en vriendschap heet het, met een blauw omslag waarin een jongetje met een brilletje in een helder licht staat afgebeeld, omringd door taferelen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is natuurlijk Dolf Verroen, die in het boek Klaas heet, en al vanaf zijn derde een bril had, met ieder jaar sterkere glazen. ‘Vroeger riepen ze nog wel eens Brillenjood, maar na de maatregelen tegen de Joden niet meer’.

In korte hoofdstukjes vertelt Verroen in sobere taal en met precieze observaties over het dagelijkse leven in de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over de dreiging, de honger en de onderduikers. Maar vooral over zijn vriendschap met Kees. Klaas heeft een aan bewondering grensende fascinatie voor Kees, een jongen uit een NSB-gezin, die hem probeert over te halen ook naar de handelsschool te gaan De ouders van Klaas hebben het gymnasium voor hun zoon in gedachten en hebben weinig op met zijn nieuwe vriendschap.achten. Klaas mag  Kees niet meer maar hij kan hem niet uit zijn gedachten bannen. ‘Ik wilde Kees niet opgeven. Nooit’.

Charlotte Dematons maakte secure, realistische tekeningen die wel wat overbodig aanvoelen in dit kleine formaat boekje, de omslagprent zegt meer dan voldoende. Verroen laat met dit kinderboekenweekgeschenk een fraai en persoonlijk kleinood achter. Het is niet zozeer een oorlogsboek maar een verhaal over kindervriendschap, of misschien wel liefde, en de grenzen daarvan en de normen die door volwassenen worden opgelegd. Trouwens zonder dat het uitgepuurd wordt, lezers mogen er zelf over nadenken. Prachtig!

Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapnsbOorlog en misdaadVroegerwoII