close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Klef sprookje met een happy ending

Gayle Forman Wacht op mij Jeugdboek
Moon
Willeke Lempens
Waardering: 6,5

Wacht op mij is het vervolg op de succesvolle young-adult roman Als ik blijf waarin Mia als enige van haar gezin een zwaar auto-ongeluk overleefde. Vanuit haar coma zweefde ze boven het verhaal en gaf uiteindelijk een positief antwoord op de allesomvattende vraag of het voor haar zinvol was om in het leven terug te keren. Door dat slimme open einde is deze doorstart mogelijk. Wacht op mij begint drie jaar na het ongeluk en is vanuit Adam’s perspectief geschreven. Hij was de grote liefde van Mia ten tijde van haar ongeluk, en vroeg haar tijdens het coma om terug te komen, en gaf haar de vrijheid om te besluiten niet met hem verder te gaan. Mia bracht het ten uitvoer en ging op zoek naar een nieuw leven, zo ver mogelijk van de herinneringen vandaan.

Adam is ondertussen doorgebroken met zijn band en razendpopulair. Hij reist de hele wereld over maar voelt zich angstig en eenzaam. Hij wordt verpletterd door de roem en heeft nog een appeltje te schillen met zijn verleden. Komt het even goed uit dat hij Mia ineens tegen het lijf loopt en dat de vonk er nog steeds blijkt te zijn.  Een klef sprookje met een happy ending. De flashback zijn langdradig en de beschrijvingen van het getormenteerde muzikantenbestaan voorspelbaar.

Wacht op mij is vrij goed geschreven en leest lekker weg maar heeft weinig om het lijf en doet afbreuk aan het best aardige eerste deel. Zoals we dat zo vaak zien. Gayle Forman lijkt gelukkig nu wel klaar met Mia en Adam. In oktober verschijnt de Nederlandse vertaling van Hier was ik, met een identieke cover maar een andere inhoud, al blijft de auteur iets met de dood hebben. ‘Deze YA roman volgt Cody Reynolds in de maanden na de onverwachte zelfmoord van haar beste vriendin Meg’.

Titel Boek:

Wacht op mij

Auteur:

Gayle Forman

Vertaler:

Willeke Lempens

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : doodjeugdboekLiefde en vriendschapYoung Adultziekte