close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Waarschijnlijk geven ze je wel wel een visje

Sydney Smith Klein in de grote stad Prentenboek
Querido
Edward van de Vendel
Waardering: IJzersterk prentenboek

Op de eerste vier prenten zien we het donkere silhouet van een figuurtje dat in de bus zit met een wazige achtergrond van de wereld buiten. Op het omslag was al te zien dat het om een wat in zichzelf gekeerd jongetje gaat, met een muts met rode bol. Nadat hij uit de bus is gestapt, zegt hij dat hij weet hoe het is om klein te zijn in de stad. Pas later in het boek wordt de betekenis van dat zinnetje duidelijk.

We zien het jongetje tussen de enorme gebouwen, de benen van grote mensen en het drukke verkeer. Hij lijkt ergens naar op weg tegen iets of iemand te praten en geeft commentaar op de plekken onderweg. ‘De visboeren in de straat zijn aardig. Waarschijnlijk geven ze je wel een visje, als je erom vraagt.’ Het doel wordt nog duidelijker waar het jongetje naar op zoek is als hij een plakkaat aan een lantaarnpaal hangt.

Met het tekstloze Blommetjes, het eerste boek van de Canadese illustrator dat in Nederland werd uitgebracht, liet hij al zien de kunst te verstaan om met weinig bombarie veelzeggende  prenten te maken. Dat bevestigde hij met het veelgeprezen prentenboek Ik praat als een rivier over een stotterend jongetje. Klein in de grote stad is wederom een pareltje. De lezer wordt het boek ingezogen door de prenten waarop het steeds harder gaat sneeuwen. Het is bijna jammer dat er zinnen in staan, al zijn het prima teksten. Maar eigenlijk doen de illustraties al het werk en zijn de pagina’s zonder woorden het mooist.

Het is moeilijk te duiden waarom het werk van Smith zo sterk is. Het is de combinatie van rust en beweging, van precieze techniek en rommeligheid.  Er gaat een ongelooflijke kracht uit van vrijwel iedere tekening in dit boek, terwijl er relatief weinig kleur wordt gebruikt. De tocht door de stad lijkt eindeloos en ook wat zinloos maar eindigt met hoop en vertrouwen. Gelukkig maar.

Tags : Dieren en natuurillustratiespoesPrentenboeksneeuwstadVoorleesboekwinter