close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Kleine stapjes kunnen grote veranderingen tot gevolg hebben

Pieter Koolwijk Baas van de wereld Kinderboek
Lemniscaat
Elly van Hees
Waardering: 7.5

Pieter Koolwijk neemt met Baas van de wereld revanche op het weinig geslaagde Ben’s boot, waarmee hij een ander spoor uitprobeerde na zijn succesvolle Vlo en Stiekel boeken.  In zijn nieuwe boek combineert hij opnieuw maatschappelijke thema’s met een fantasievolle verhaallijn, maar ditmaal zit er lijn in. Al slaagt hij er net niet helemaal in de boel tot een coherent geheel te smeden.

Ivo en Mila verzeilen na de ontmoeting met een zwerver in een rollercoaster van bizarre avonturen. De zonderling sleept een pakket mee in een supersonisch winkelkarretje waarmee hij zegt de wereld te kunnen redden. De zonderlinge man blijkt minder een mafkees dan hij in eerste instantie lijkt. Hij noemt zichzelf ‘de baas van de wereld’ en gaandeweg komen Ivo en Mila erachter op welke manier hij invloed op van alles weet uit te oefenen. ‘Baas’ is geen megalomane gek, hij maakt duidelijk dat veranderingen beginnen met hele kleine acties. Je legt een steentje op de weg, een autoruit gaat kapot, er wordt een bende inbrekers opgerold, mensen voelen zich weer veiliger, ze laten de lichten ’s nachts uit en daardoor wordt er minder energie verbruikt. Deze niet logische logica is de rode draad in een doldwaze vertelling waarin meerdere maatschappelijke thema’s aan de orde komen.

Koolwijk geeft de karakters, inclusief ‘de baas’,  voldoende contouren maar maakt het net niet helemaal af. De lezer kan zich gemakkelijk identificeren met de drukke Ivo, die kritische vragen stelt maar nieuwsgierig genoeg is om het avontuur aan te gaan. De verhaallijn rond de weggelopen moeder van Mila blijft onuitgewerkt en is daardoor een stoorzender. Uiteindelijk eindigt het verhaal wat onbevredigend omdat de verhaallijn over Baas nogal wat losse eindjes kent. Het blijft bij een verhaal dat zwaar op de humor en overdrijving rust balanceren op een dun lijntje, zeker als de auteur meer wil dan louter vermaken. Koolwijk legt wel erg nadrukkelijk uit wat zijn boodschap is. Het dringt tenslotte tot Ivo door wat Baas hen wilde bijbrengen, waar de lezer dat allang door heeft. De kinderen zijn zelf de kleine steentjes die later een grote verandering teweeg kunnen brengen.

Het Oranjefonds heeft zich verbonden aan dit boek, check hier.

Titel Boek:

Baas van de wereld

Auteur:

Pieter Koolwijk

Illustrator:

Elly van Hees

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FantasieillustratiesjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschap