close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Knappe combinatie van herhaling en afwisseling

Maranke Rinck Memory Konijn Prentenboek
Lemniscaat
Martijn van der Linden
Waardering: 8.0

Dit boek was er bijna niet gekomen want de makers ontdekten op de valreep dat Memory een geregistreerde merknaam van spelletjesfabrikant Ravensburger is. Na een paar gesprekken was het geregeld, zolang het spelletje Memory dat achterin zit bijgesloten maar geen Memory genoemd wordt. Misschien is het wel juist goede marketing voor het klassieke spelletje. Het konijn mocht gelukkig wel Memory blijven heten en dus zien we het beestje in zijn rode vliegtuigje op zoek naar ‘het andere konijn’. Want bij Memory hoort er van alles twee te zijn en dat lukt heel aardig in dit boek. De vogels ontmoeten andere vogels en van de koning, het vliegtuig en het autootje blijken ook een duplicaat te bestaan. Ondertussen blijft dat arme konijn wanhopig op zoek naar zijn evenbeeld. De andere dieren vertellen hem dat hij bij de draak moet zijn. Maar die wil het konijn niet zomaar afstaan.

Een simpel idee, op een stijlvaste en droogkomische manier uitgewerkt. Het is al snel duidelijk wat er gaat komen maar die voorspelbaarheid maakt het juist toch spannend. De tekst van Maranke Rinck (auteur van veel prentenboeken) is sober en effectief. De aandacht van de koning voor het konijn verslapt direct als hij de andere koning ziet. ‘De koningen schudden elkaar de hand. Ze praten over koningsdingen. En ze vergeten Konijn.’ Het knappe is dat het vinden van het evenbeeld gevarieerd is gedaan, waardoor er zowel herhaling als afwisseling in het verhaal zit, ideaal voor de kleinste lezers.

Martijn van der Linden is vooral bekend van zijn illustraties van dieren voor boeken van anderen (o.a. Winterdieren van Bibi Dumon Tak en recentelijk Stem op de okapi van Edward van de Vendel). In dit eigen werk valt zijn veelzijdigheid op, hij is tot veel meer in staat dan dieren zo realistisch mogelijk weergeven. Hij heeft van de tekeningen sjablonen gemaakt. Duidelijk herkenbare figuren en objecten die voortreffelijk aansluiten bij het spel-karakter van dit boek. Duidelijke zwarte lijnen omranden en versterken de dieren en voertuigen die in grote witte vlakken staan. Het autootje en het vliegtuig springen eruit, en pats, daar is de ander ook. Niemand zwerft in het luchtledige, ook aan het ‘vloeroppervlak’ is op een subtiele manier aandacht gegeven.

Memory konijn is een origineel en speels boe (met een website) en met als bonus achterin een spelletje waarvan de naam niet genoemd mag worden.

Titel Boek:

Memory konijn

Auteur:

Maranke Rinck

Illustrator:

Martijn van der Linden

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Video description:

Filmpje bij het prentenboek Memory Konijn van Martijn van der Linden en Maranke Rinck

Tags : Dieren en natuurPrentenboekspelenVoorleesboek