close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Konijn voelt in zijn binnenste een klein huisje groeien

Mélanie Rutten Nooit meer bang Prentenboek
Book Island
Katelijne de Vuyst
Waardering: 8.0

Waar een verhaaltje goed voor is? Nou, dat is goed om minder bang te zijn, zegt Konijn. ‘Voor het donker…of zo…’ In Nooit meer bang staan tien verhaaltjes, over een Konijntje dat opgroeit, een Soldaat die op oorlogspad is en een nieuwsgierig Boek. Het is een mooi verzorgde uitgave van de kleine en relatief nieuwe uitgeverij Book Island. Mélanie Rutten maakte al meerdere boeken waarvan enkele zijn bekroond.

Voor Nooit meer bang kreeg de Waalse een eervolle vermelding van de jury van de Bologna Ragazzi Award, die daar een toelichting met dure woorden bij schreef. ‘Een vloeiende, expressieve lijn en delicate, doorzichtige penseelstreken karakteriseren Ruttens hoogstpersoonlijke beeldtaal. Ze creëert een wereld van antropomorfe wezens en wandelende boeken die op de een of andere manier meteen overtuigen en ons meenemen in hun bizarre wereld, die vol warmte en vriendschap is.’ Daar valt geen speld tussen te krijgen, de figuren overtuigen inderdaad. Al is de wereld van Kat, Konijn, Boek, Schaduw, Soldaat, Grote Beer en Hert niet meer bizar dan in veel andere prentenboeken. Het werk van Rutten doet denken aan dat van Arnold Lobel maar heeft ook lichte verwantschap met de dierenboeken van Toon Tellegen. Dieren die elkaar vragen stellen en filosoferen over de kleine dingen waar ze mee te maken krijgen. Soms doet iemand zich pijn, soms maakt iemand zich zorgen. De begrippen ‘bang’, ‘samen’ en ‘alleen’ zijn prominent aanwezig en. De inbreng van Soldaat is bijzonder, het stoere jongetje met een klein hartje. Als hij Konijn zogenaamd gevangen neemt en beweert dat die nu van hem is, stelt Konijn van niemand te zijn en alleen te willen blijven. Goed idee, vindt Soldaat: ‘Ik ook! Dan blijven we toch alleen. Maar samen. Dat is makkelijker.’

Rutten maakte de illustraties met Oost-Indische inkt wat automatisch dat vloeiende effect krijgt, waar de jury ook al over repte. De prenten en teksten zijn door elkaar heen afgedrukt waardoor het bijna de vorm van een stripverhaal krijgt. Rutten kan geweldig tekenen maar bijna nog beter schrijven. De combinatie van poëtische oneliners (‘Konijn voelt in zijn binnenste een klein huisje groeien’) en filosofische overdenkingen (‘Ik wil leren om alleen te zijn en groot te zijn’) over grote en kleine thema’s werkt goed. De verhaallijnen zijn er, zoals doorgaans in dit soort boeken, ondergeschikt aan gemaakt. Toch zou het heel goed kunnen dat de verhaaltjes kinderen helpen om minder bang te zijn. Een fraai prentenboek dat onterecht onder de radar is gebleven.

 

 

Titel Boek:

Nooit meer bang

Auteur:

Mélanie Rutten

Vertaler:

Katelijne de Vuyst

Uitgever:

Book Island

Kaft:
Tags : Dieren en natuurfilosofiePrentenboekprijs