close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Koning Keutel de Eerste kiest de mooiste drol uit

Guido van Genechten heeft een fascinatie voor de achterzijde van ons lichaam, om het beschaafd uit te drukken. De titels van eerdere prentenboeken zeggen voldoende: De wiebelbillenboogie en Mag ik eens in je luier kijken. En ook Superbeesje is onderweg heeft het zelfde thema. Hij completteert het kwartet nu met Het grote poepconcours en dan is hij er ook wel klaar mee, zegt hij zelf. Het is ook een fascinerend onderwerp voor kinderen (en voor volwassenen trouwens) getuige het grote succes van het klassieke prentenboek Over een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

In Het grote poepconcours staat Koning Keutel de Eerste centraal die het om de zoveel tijd op zijn heupen krijgt en een gesprek onderbreekt met: ‘Kak! Kakkerdekak”. Dan wordt met spoed van de minister van Binnenlandse Poepaangelegenheden ontboden. die het jaarlijkse poepconcours organiseert. Via poster wordt de bevolking opgeroepen om hun mooiste kakkunstwerkjes te presenteren. Creatief met poep in ulitma vorma. De onderdanen van Koning Keutel zijn zeer creatief met poep en dat levert uiteraard geestige prenten op. Torens van geitenkeutels en drolletjes op rolletjes en zelfs een performance van de meeuw. Van Genechten breit een lief slot aan het verhaal waardoor er een nieuwe winnaar in de nieuwe gedenksteen kan worden gebeiteld.

Een heerlijk ondeugend prentenboek met een knipoog, zonder dat het banaal of flauw wordt. De zwakte van Van Genechten zit in de teksten. Hij zou onder ogen moeten zien dat daar zijn kracht niet ligt en de samenwerking met een schrijver aangaan. Veel lelijke zinnen in de lijdende vorm. ‘Ook meneer Konijn had een soort toren gemaakt. Met zijn keutels en enkele houten stokjes had hij een knappe constructie in elkaar gezet.’ Daar valt nog veel te winnen.

‘Dit is het echt het laatste wat ik over dit thema te zeggen heb’, meldt hij in het bijgaande persbericht. Waarin hij ook opbiecht dat hij zijn eigen drollen ten afscheid altijd toespreekt. Wat hij ze toefluistert, houdt hij liever voor zichzelf. Daar zit dan wel weer een prentenboek in!

Titel Boek:

Het grote poepconcours

Auteur:

Guido van Genechten

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Video description:

Leg de mooiste drol en stel de koning tevreden

Tags : Dieren en natuurjeugdboekKinderboekkoningPrentenboekVoorleesboek