close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Koos Meinderts wint Gouden Griffel 2017 voor ‘Naar het noorden’

Koos Meinderts heeft vanavond de Gouden Griffel in ontvangst genomen voor zijn kinderboek Naar het noorden.  ‘Meinderts maakt de steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft’, aldus de jury.

Het boek kreeg een 8,5 op JaapLeest. “Naar het noorden is een oorlogsboek dat feitelijk niet over de oorlog gaat maar over het omgaan met veranderende omstandigheden. In deze vluchtelingentijd een uitermate actueel thema waar Meinderts misschien onbedoeld inzicht in geeft. Hij is er opnieuw in geslaagd in het hoofd van een jongen te kruipen en zijn gevoels- en gedachtewereld geloofwaardig en in kale, treffende taal over het voetlicht te brengen.”

Meinderts schrijft al bijna 35 jaar boeken voor kinderen sinds enkele jaren ook voor een oudere doelgroep. Voor zijn young adult roman De zee zien kreeg hij vorig jaar de Vlaamse Boekenleeuw.

 

Met de bekroning op het Kinderboekenbal is de Kinderboekenweek 2017 over griezelen geopend.