close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Koos zelf, die van nummer elf

Je zult maar in zo’n straat wonen als die van Koos Meinderts en zijn vrouw Annette Fienieg. Dan woon je vlak naast Alie Kruik, een prachtige zeemeermin met een schelpen beha en iets verderop staat het zelfgebreide huis van Tante Truitje Wollepluis. Er wonen hele rare mensen in hun straat, van nummer 1 tot 10, niet op elf, want daar wonen ze zelf. Verrek, die zin is bijna als een van de gedichtjes van Koos Meinderts in dit boek. Hij schreef korte versjes over personen waarvan we sommigen al wat langer kennen omdat Fiennieg ze eerder creëerde en gebruikte voor het afdrukken op textiel. De bijzondere buren staan op de rechterpagina getekend en hun meestal nog opvallender huis op de bladzijde ernaast. Met allemaal is er iets: een zwerver die lege flessen spaart, de mooie danseres Molly die nog maar één been heeft en de Dikke Dame, een Koningin met twee Koninklijke oren en een vorstelijke onderkin. Mijn favoriet is Cowboy Henkie, ‘hij zit op de cowboyschool, waar hij uit de heup leert schieten, met een klappertjespistool’.

De huizen zijn inventief getekend, van een klein kasteel en een woonwagen tot een ouwe boot en een gebreid huis. De versjes zijn puntig en precies en vooral heel uitnodigend. Meinderts laat veel ruimte voor verder fantaseren over de levens en geschiedenissen van de karakaters. Er moeten een wereld schuil gaan achter Af-en-toe, de zwerver met een baard die in een spookhuis woont, en wat te denken van de Vreemdeling van Ver die droevige heimweeliedjes zingt? Daar kunnen kinderen lekker over doordenken of misschien lichten Meinderts en Fienieg nog wel eens wat tipjes van de sluier op.

Tot slot moet dit me van het hart. Toevallig woon ik in dezelfde wijk als Koos en Annette en ik weet niets van een zelfgebreid huis en als het restaurant van Kokkiewokkie er zou zijn, was ik er allang een keer gaan eten. Dus of hij heeft verzonnen of ik kijk gewoon niet goed genoeg. De tekening van Koos zelf (die van nummer 11) klopt wel, zo ziet hij eruit, al heeft ie lang niet altijd een pen achter zijn oor.

Titel Boek:

Bij ons in de straat

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator:

Annette Fienieg

Kaft:
Tags : PoëziePrentenboekVoorleesboek