close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Langzaam geeft ze meer van haar verhaal prijs

Julie Berry Wat ik weet Jeugdboek
Gottmer
Jenny de Jonge
Waardering: 8.0

Haar tong is afgesneden als Judith na twee jaar terugkeert in Roswell Station, een kolonistenstadje. Een omgeving die wat aan de Amish doet denken met strenge waarden en normen, zeker voor meisjes, en een sterke sociale controle. De ontvangst is verbijsterend lauw en liefdeloos. Judith is ontvoerd en heeft jaren opgesloten gezeten in een hut in het bos maar niemand lijkt echt geinteresseerd in de ware toedracht.. Vooral haar moeder kan niet omgaan met het drama en ziet haar dochter als een schandvlek, schaamte en zwijgzaamheid domineren de mores. Judith is zelf vooral gefocust op haar grote liefde, die inmiddels een ander heeft.

Judith leert heel langzaam weer praten en stukje bij beetje wordt duidelijk wat er is gebeurd en verschuiven de onderlinge verhoudingen in het stadje. Wat ik weet is een rustig en beklemmend verhaal dat zichzelf geleidelijk prijsgeeft. In een hoekige stijl waar je even aan moet wennen, trouwens prachtig vertaald door Jenny de Jonge, maar die me steeds meer in de greep kreeg. Jammer van de wat onnozele titel, al is de oorspronkelijke (All the truth that’s in me) niet veel beter.

Wat ik weet gaat over het dwingende geheim dat een meisje met zich meedraagt, dat weerslag op haar hele sociale omgeving heeft. Ze heeft aanvankelijk niet de mogelijheden om er mee naar buiten te komen, een opgeslotenheid die de lezer nadrukkelijk ervaart. Je wordt meegezogen in haar hoofd en langzaam komt Judiths kracht naar voren en daarmee ook iets van hoop en perspectief. Ondanks de vervreemdende en bijzondere setting gaat het boek uiteindelijk over dingen die voor vrijwel iedereen herkenbaar zijn: sociale controle, eer en normen boven menselijkheid en mensen uitsluiten omdat ze anders zijn, het is zo actueel en relevant als het maar kan zijn. Een eigenzinnig en daardoor bijzonder boek.

Titel Boek:

Wat ik weet

Auteur:

Julie Berry

Vertaler:

Jenny de jonge

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekreligie