close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Laura draagt gele flappen als oorbellen

Angelique van Dam Joehoe! Ik wil een koe Kinderboek
Moon
Kees de Boer
Waardering: 7.5

Het vredige tafereel op de cover en de titel geven overduidelijk weer waar Joehoe! Ik wil een koe over gaat. Een meisje op een hekje met haar armen om de nek van een koe geslagen, het vlindertje erboven maakt het af. Stadsmeisje Laura wil dolgraag een koe en fantaseert over een eigen exemplaar op het balkon van hun flat. Gelet op de tekening zit een bezoek aan het platteland er wel in. Sterker nog: het gezin verhuist naar het huis van oma als dat leeg komt te staan. Laura heeft haar koeiengekke genen van oma en is niet bepaald ongelukkig met deze nieuwe stap. Het betekent nog niet meteen dat ze de eigenaar van een koe is, daar gaat de rest van het verhaal over. Als Laura de enige getuige is van de bevalling van een kalfje op de boerderij van de buren, is er nog maar één mogelijke plot, maar daarvoor moeten nog een paar hobbels worden genomen.

De titel lijkt wat kinderachtig maar het woord ‘joehoe’ is een raak gekozen beschrijving voor het de missie van Laura: ik heb een wens maar ook: zien jullie mij wel, horen jullie mij wel? Debutante Angelique van Dam slaagt er met verve in om van een eenvoudig en eendimensionaal gegeven een boeiend jeugdboek te maken. Alles drijft op het uitgesproken karakter van Laura, een meisje dat doet denken aan andere eigenwijze personages als Polleke of Siri (uit Hotel Bonbien van Enne Koens) Met veel toewijding en overtuiging stevent ze af op haar doel en de lezer gaat in dat aanvankelijk malle plan geloven en moet wel gaan meeleven met dit originele meisje dat met de dieren praat alsof het haar vriendinnen zijn. Ze maakt een weilandje op het balkon, draagt gele flappen als oorbellen en verzint van alles om aan geld te komen zodat ze het kalfje kan kopen.

Joehoe! Ik wil een koe is een vaardig geschreven debuut dat opvalt door de lichtvoetigheid zonder dat het flauwe slapstick wordt. Het verhaal had iets meer body mogen hebben. Het is vrolijk proza waarmee Van Dam laat zien dat als je ergens echt in gelooft, je het voor elkaar kunt krijgen, maar dat eist wel de nodige inzet. Die moraal is eigenlijk al te ver gezocht want het lijkt niet te doen om de gelaagdheid en psychologie. Dat is ook geen vereiste maar deze auteur heeft het waarschijnlijk wel binnen haar bereik en het maakt nieuwsgierig naar de kant die ze uitgaat.

Titel Boek:

Joehoe! Ik wil een koe

Auteur:

Angelique van Dam

Illustrator:

Kees de Boer

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : boerderijDieren en natuurjeugdboekkoeoudersVoorleesboek