close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Leonardo Da Vinci met een mobiele telefoon

KindKind SecretScouts en de verloren Leonardo Jeugdboek
House of Sprouts
Waardering: 7.0

Vier kinderen komen via een gekregen schets op het spoor van Leonarda Da Vinci en ontdekken dat ze kunnen tijdreizen. Ze komen in de tijd en wereld van Da Vinci terecht en laten de grote meester kennis maken met moderne gadgets. Da Vinci verkneukelt zich om de mobiele telefoon en de kinderen leren van alles over kunstgeschiedenis. SecretScouts en de verloren Leonardo is een mooi uitgegeven avonturenboek met een educatieve ondertoon. De ondertitel verwijst naar een onbekend schilderij dat onder een andere schildering vandaan is gekomen.

Het schrijversduo KindKind (pseudoniem voor het schrijversechtpaar Dennis Kind en Wendel Kind-Wagenaar) heeft studie gemaakt van het werk en leven van Da Vinci en heeft een aantal interessante weetjes en feiten in dit boek verzameld, zonder dat de informatie de overhand krijgt. Er ontwikkelt zich een zoektocht via Parijs naar Florence, niet enorm spannend maar wel onderhoudend, waarin de oude en nieuwe tijd op een aardige manier door elkaar heen lopen. Internet en de mobiele wereld in combinatie met gebruiken uit de vijftiende eeuw.

Het levert een vlotte roman op, waarbij de verklaarbare kinderziektes niet enorm storend zijn. Verklaarbaar omdat het een project in eigen beheer is. Een goede redacteur had hier het nodige kunnen betekenen. De inleiding is veel te lang, de beschrijvingen zijn erg uitgebreid, er kunnen een paar honderd bijvoeglijke naamwoorden worden doorgestreept  en er zijn teveel onnodige details en zijlijntjes (een hermelijn die meereist). Dat zit de spanningsboog, die er wel is, in de weg. En ik houd niet zo van die boeken die eindigen met zo’n overduidelijke cliffhanger met de overduidelijke bedoeling voor een vervolgdeel. Een boek moet op zichzelf kunnen staan.

Conclusie: Secret Scouts is behoorlijk ambitieus (misschien wel wat te) en daardoor onevenwichtig maar origineel en onderhoudend genoeg om kinderen een paar lekkere leesuurtjes te geven.

Titel Boek:

SecretScouts en de verloren Leonardo

Auteur:

KindKind

Uitgever:

House of Sprouts

Kaft:
Tags : jeugdboekkunstschilderijSpanning en avontuurthriller