close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Leven tussen de regels door

Bajaar is geen normaal paard. Hij ziet er gewoon uit, met witte wimpers en manen en een lichtbruine vacht. Maar volgens Julia heeft het paard een heel bijzonder hoofd. ‘Hij weet de dingen, net als ik’. Bajaar is aan komen lopen bij het huis waar Momo, de grootmoeder, met haar zes kleindochters woont. Julia is de oudste en vanuit haar perspectief vertelt Martha Heesen een verstild verhaal over de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Het belangrijkste gegeven in die tijd is dat het leven zijn gang weer gaat. Heesen beschrijft dat in poetische zinnen. ‘De dag trok zich nergens iets van aan en begon net als altijd’. Er gebeurt weinig bijzonders maar dat weinige wordt zeer gedetailleerd beschreven. Alsof Heesen wil zeggen dat alles er toe doet. Dat de kleine dingen een nieuwe betekenis hebben gekregen en er zorgvuldig met de gewone dingen moet worden omgegaan.

De lezer moet lang raden naar wat er aan de hand is. De kinderen zijn na een bombardement als evacuees naar oma op het platteland gekomen maar dat woord valt pas op tweederde van het boek. Moeder is overleden en de kinderen hopen nog steeds dat vader terugkomt. Er wordt meer niet dan wel gezegd in dit boek. Julia en haar oma communiceren nauwelijks hardop maar vooral tussen de regels door. Dat er zomaar een paard komt aanlopen, heeft voor Julia een spirituele betekenis. Zij gelooft dat het dier weet dat hij op deze plek moet zijn om zijn rol te vervullen. Wat die rol precies is, blijft raden. Zoals er heel veel te raden overblijft.   zijn rEen boe

Heesen schreef een subtiel boek dat onmiskenbaar over herinnering en verwerking gaat. Veel dingen kunnen of hoeven niet meer besproken te worden omdat ze te pijnlijk of ingewikkeld zijn. Daardoor ontstaat een haast mystieke sfeer die doet denken aan bijvoorbeeld De Melkweg van Bart Moeyaert. Net als bij dat boek, gaat het om sfeer en indrukken en minder om het verhaal. Het is jammer dat Heesen niet iets meer prijsgeeft zodat het gemakkelijker is om Julia en Momo te begrijpen. Bajaar is een boek om vaker te lezen in de hoop dat het steeds iets meer prijsgeeft.

Titel Boek:

Bajaar

Auteur:

Martha Heesen

Kaft:
Tags : jeugdboekOorlog en misdaadpaard