close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Lichtjes gebaseerd op de zaak Natalee Holloway

Abigail Haas Verraad Jeugdboek
De Fontein
Sandra van de Ven
Waardering: 7.5

Abigail Haas vertelt in Verraad een verhaal dat de nodige overeenkomsten heeft met de geschiedenis van Natalee Holloway en Joran van der Sloot. Er wordt een moord gepleegd op een Caraïbisch eiland. Het slachtoffer is een meisje uit een rijk milieu, er is drank, drugs en sex in het spel, er zijn veel theorieën over de toedracht en de mogelijke dader en de Amerikaanse media storten zich gretig op de zaak en het slepende proces. Het grote verschil met de zaak Holloway is dat de belangrijkste verdachte in dit geval de beste vriendin van de overledene is.

Het bewijs tegen Anna is niet eens zo sterk, maar ze heeft een minder voornaam netwerk dan de anderen uit de Amerikaanse vriendenkring. Er zijn wat plaatselijke verdachten van het eiland, die zich van de domme houden of op de vlucht zijn. Haas geeft een vrij realistisch beeld van een rechtszaak die in het brandpunt van de belangstelling staat. De officier van justitie heeft Anna op de korrel en alles is gericht op haar veroordeling. Tv-talkshows spelen een cruciale rol, macht en geld zijn van belang en er komen steeds meer ranzige en onverwachte details naar voren.

Verraad is een lekker vet Amerikaans boek, goed en spannend geschreven en met een aantal verrassende wendingen. Abigail Haas verweeft meerdere tijdlijnen kunstig door elkaar en versnelt en vertraagt wat een prettige flow oplevert. Soms kriebelt het, omdat het sneller zou mogen gaan; sommige verhaallijnen zijn wel erg uitgerekt. De hoofdlijn van de rechtszaak en het verblijf van Anna in de gevangenis worden afgewisseld met flashbacks van de fatale vakantie en het vriendinnenleven daarvoor van Anna, en de vermoorde Elise. Allemaal zaken die worden aangehaald worden in de bewijsvoering als onderdeel van een mogelijk motief. Over de kracht en logica van de plot valt te discussiëren maar het past naadloos in de opbouw en het mysterie dat de auteur aldoor boven het verhaal laat zweven. Het is knap dat de lezer tot het eind in het ongewisse blijft over de toedracht en de dader. De ondertitel stelt het treffend: ‘Als je diep genoeg graaft, lijkt iedereen schuldig’.

 

 

 

 

Titel Boek:

Verraad

Auteur:

Abigail Haas

Vertaler:

Sandra van de Ven

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : jeugdboekOorlog en misdaadSchoolSpanning en avontuurthriller