close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Als je in de spiegel kijkt, zie je iemand die ik lief vind

Ulf Stark Liefde is niet voor lafaards Kinderboek
Querido
Edward van de Vendel
Ida Björs
Waardering: 8.5

Fred is verliefd al is dat wel een heel groot woord. Nou, ja een beetje verliefd vertelt hij zijn vader. ‘In elk geval denk ik best vaak aan haar. En als ik naar haar kijk krijg ik het warm’. Fred praat trouwens met zijn vader in de kledingkast waar hij de wind door een kier hoort suizen. Hij verbeeldt zich dat dit de stem van zijn vader is. In werkelijkheid is zijn vader samen met collega-soldaten de Zweedse grens aan het bewaken tegen de Duitsers. Ondanks dat Zweden neutraal is, sijpelt er wel iets van de oorlog door in het leven van de Scandinavische kinderen. .

Ulf Stark werd ooit ook in ons land veel gelezen maar dat is de laatste decennia een stuk minder. De auteur overleed vorig jaar is in zijn geboorteland  Zweden ongekend populair. Het is mooi dat Edward van de Vendel dit kleinood vertaalde voor de Nederlandse markt want het is een heerlijk boekje om in de donkere dagen mee onder het dekbed te verdwijnen.

Liefde is niet voor lafaards vertelt het kleine verhaal over die eerste onbevangen verliefdheid. Fred is nog op de leeftij dat jongens daar zonder schaamte over praten. Hij weet alleen niet heel goed hoe hij Elsa voor zich moet wennen en gaat zich een beetje gek gedragen. Volgens zijn juf krijgt hij last van geestverwarring. ‘Bijna werd ik ook nog verliefd op de juf. Ondanks het leeftijdsverschil’. Maar liefde is niet voor lafaards, leert Fred, dus gaat hij recht op zijn doel af. Gelukkig is het wederzijds en krijgt hij van Elsa een zakspiegeltje cadeau, begeleid door een wonderschoon zinnetje dat ik nooit meer ga vergeten: ‘Als je erin kijkt zie je iemand die ik lief vind’.

Het wemelt van de schitterende zinnetjes in dit prachtig vertaalde boekje. ‘Als er liefde is krijg je er meteen een hoop verlangen bij’. Fred zegt misschien iets te wijsneuzerige dingen voor zijn leeftijd maar hij is dan ook wel erg vol van de liefde en heeft de gave van het woord. De spitse dialoogjes met de kerstboomverkoper, van wie hij het hulpje is, zijn ook al zo komisch. Bij een vechtpartij op het plein loopt hij een bloedneus op. ‘Gewoon een lichte oorlogswond’, zegt Fred.

Een boekje om verliefd op te worden, met mooie klassieke illustraties van Ida Björs.

 

 

Tags : Andere landenFamilieKinderboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadSchoolwinterwoII