close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Liefde is oerchaos

Het vervolg op Nu ik!, de debuutroman van Diet Verschoor, over Pauline die zich na het overlijden van haar zusje Puck noemt. Het zusje speelt nu een rol op de achtergrond, Pauline praat af en toe met haar foto en krijgt dan ook antwoord. Samen met haar drie vriendinnen (het ‘kwartet’, de IJslandse Solja wordt aan het trio toegevoegd) interviewt Pauline voor een dokument over de liefde verschillende familieleden. Hete Pepers heet het dokument en Verschoor gebruikt het als vehikel om de hoofdpersonen over de liefde aan de praat te krijgen. Vrij overbodig want het gaat toch al nergens anders over. In Gewoon Anders is het liefde voor en liefde na. Wat een gedoe is dat toch in de puberteit. Liefde is een chaos is de conclusie van het dokument. De verwarring, de geheimen, de eenzaamheid, de grenzen: het hele scala komt voorbij. Het geheim van Harm, de broer van Pauline, is de rode draad van Gewoon Anders. Ze moet al over zoveel nadenken en dan doet haar broer ook nog eens gek. Het sterke van Gewoon Anders is dat Verschoor niet alleen haar hoofdpersoon met verwarrende gevoelens en gedachten opzadelt. Iedereen heeft ze en daardoor is het stuk minder erg. Zelfs volwassenen bakken er niet altijd even veel van. Alles in deze roman grijpt in elkaar en daarmee is het een vrij organisch en geloofwaardig geheel.

Beetje jammer van de titel die het geheim van Harm direct weggeeft en meer thema dan titel is. ‘Harm is gewoon anders, zoals we allemaal op een bepaalde manier anders zijn’, zegt Solja tegen het einde van het roman. En daarmee is de roman goed samengevat. Verschoor schrijft vloeiend en houdt de lezer vast al is de taal niet heel bijzonder waar de gedichten van Pauline dan weer een uitzondering op zijn. Onvergeeflijk is de spelfout op pagina 95 waar Pauline ‘verontwaardigt’ is.

Verschoor levert een degelijke roman af over de verwarring die vriendschappen, en liefde en alles wat daar tussen in zit, met zich meebrengt. Het einde suggereert heel nadrukkelijk een vervolg en dat is een prima vooruitzicht.

 

Titel Boek:

Gewoon anders

Auteur:

Diet Verschoor

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschappuberteit