close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Liefdevolle verhalen over buitenbeentjes

Milan Hofmans schreef de redelijk goed ontvangen boeken Project M en Droziers Erfenis en is nu voor zichzelf begonnen. Zijn verhalenbundel De bruid, de albatros en de schatzoeker verschijnt bij zijn eigen, recent opgerichte, uitgeverij Darp Books.

Darp is de jongen waar in het in het eerste verhaal, De bruid, om draait. Een waar juweel van een verhaal dat het tot het betere wat ik het afgelopen jaar heb gelezen. Het is even schrijnend als pijnlijk maar de wilskracht van Darp geeft het verhaal een stuwende kracht. Hij wordt diep gekrenkt door een voorval op de bruiloft van zijn buurmeisje en besluit het er niet bij te laten zitten. Bijna ieder woord staat op de goede plek, hier is het korte verhaal voor uitgevonden. Hofmans houdt dat hoge niveu niet helemaal vast. Het middelste verhaal van de drie, De Albatros, is een vage schets zonder mogelijkheid tot identificatie maar met het laatste verhaal over een zwerver en zijn pop, herstelt hij zich weer. Verhalen over buitenbeentjes, over mensen die buiten de boot vallen en door het leven een hak worden gezet.

Hofmans is soms net iets te nadrukkelijk en uitleggerig, bijvoorbeeld over de stoornis van Darp waardoor hij moeilijk overweg kan met humor. ‘Darp snapte grappen nooit’, staat er dan. Laat dat de lezer zelf maar ontdekken. Net als de uitvoerige overleg over de achtergrond van de pop van de zwerver. In het tweede verhaal ontbreekt het juist weer aan die duiding. Een beetje onevenwichtig dus maar Hofmans heeft zoveel talent dat dat in de toekomst wel goed komt.

Steeds vaker duiken er verhalenbundels op (Chambers, Kees de Boer) die tot de jeugdliteratuur kunnen worden gerekend. Dit is er zo’n één die niet alleen voor jongeren is bedoeld maar wel heel goed aansluit bij hun belevingswereld. Opvallend trouwens hoe zorgvuldig en liefdevol dit boekje is vormgegeven. Hofmans citeert voorin J. D. Salinger die het heeft over het ‘draagbare verhaal’ dat de neiging heeft alle kanten tegelijk op te groeien maar toch draagbaar blijft. Je kunt het overal meenemen. Voor twee van de drie verhalen in deze bundel gaat dat zeker op. Eén matig, één gewoon goed en de derde ronduit briljant, voorwaar geen slechte score.

Titel Boek:

De bruid, de albatros en de schatzoeker

Auteur:

Milan Hofmans

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur