close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Liever een boek lezen dan in de achtbaan

Jacques Vriens Baron 1898 Kinderboek
Van Holkema & Warendorf
Waardering: 7.0

Ik ga voor geen goud in die heftige nieuwe Efteling-achtbaan maar gelukkig is er een redelijk alternatief. Bij de atrractie, de Baron 1898, is door Jacques Vriens een verhaal bedacht. Een lichte argwaan bij dit soort commerciële boekopdrachten ligt op de loer maar laten we het boek op zijn merites beschouwen. Het verhaal speelt zich af rond een Brabantse herberg aan het einde van de negentiende eeuw. Een mysterieuze reiziger vindt op doortocht een klompje goud in een verlaten grot. Een paar jaar later komt hij terug en is hij veranderd in een arrogante man die zichzelf treffend Baron Hooghmoed noemt. Hij koopt de grot op om er een goudmijn van te maken wat voor veel verdeeldheid in het dorp zorgt. De helft vertrouwt deze verwaande kwast niet of heeft teveel last van bijgeloof (in de grot zouden geesten van overledenen de dienst uitmaken, de witte wieven), de anderen zijn blij dat hij voor werk en welvaart lijkt te gaan zorgen.

Hoofdpersoon in het boek is Jochem, de zoon van de herbergier, die zich de wijze les van de vreemeling ter harte neemt: geloof in je zelf en durf voor jezelf op te komen. Die wijsheid kan hij goed gebruiken als hij keuzes moet maken. Blijft hij in het dorp om te trouwen met een aardig meisje, of gaat hij zijn hart achterna? Ondrtussen is het dorp in de ban van de vraag of er echt goud uit de mijn gaat komen. Bij de feestelijke opening van de Baron 1898 blijkt de mijn niet zo stevig als gedacht, of hebben de mensen met het bijgeloof gelijk kregen?

Baron 1898 is een klassiek verteld historisch verhaal waar Vriens zich zeker niet gemakkelijk vanaf heeft gemaakt. Een boek voor wie van een lekker onderhoudend verhaal houdt, zonder veel poespas. Het verhaal is leidend, historische details zijn dat minder maar Vriens verwerkt de cultuur van die tijd (mannen/vrouwen, arm/rijk) er kundig in en met zijn vaardige pen kan zo’n boek eigenlijk niet mislukken. Het is ook allerminst een reclamepraatje voor De Efteling maar een normaal jeugdboek.

 

Een verhaal over witte wieven

Titel Boek:

Baron 1898

Auteur:

Jacques Vriens

Illustrator:

illustraties van De Efteling

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : eftelingFantasiejeugdboekSprookjesVroeger