close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Liever een duffe vader dan een gestoorde vader

Tiny Fisscher Dat stomme boek Jeugdboek
Van Holkema & Warendorf (in 2019 opnieuw uitgegeven bij Droomvallei)
Waardering: 8.0

De titel is briljant, dat voorop. Ivan, de hoofdpersoon, stelt zich voor hoe er in een boekwinkel om gevraagd wordt.: ‘Heeft u dat stomme boek in huis?’. ‘Welk boek?’. ‘Dat stomme boek.’ De boektitel komt voort uit pure pissigheid. Ivan moet voor een schoolopdracht een boek schrijven en dat valt voor een ADHD-er niet mee. Ivan beschrijft de zoektocht die hij met zijn moeder en zusje onderneemt naar hun weggelopen vader. Die is manisch-depressief en verdwijnt regelmatig voor een poosje. Waarom ze nu plotseling een zoektocht dwars door Duitsland ondernemen wordt aan het eind pas duidelijk.

Dat is een plotwending die het hele verhaal in een ander perspectief plaatst. Een stijlvorm die niet zelden ongelukkig uitpakt maar Fischer laat de hoofdpersoon geloofwaardig uitleggen. Als hij bij de feiten was gebleven, was het een opstel geworden en geen boek. ‘Ik wilde de lezer op een dwaalspoor brengen. In werkelijkheid verdwaalde ik zelf’. De ernst van zijn vaders ziekte wordt niet verbloemd, alhoewel het kolderieke anekdotes oplevert. De vader van Ivan weigert medicijnen te nemen omdat hij er duf van zou worden.

Ivan zegt liever een duffe vader en dan een gestoorde vader te hebben die dan weer doodongelukkig is en dan weer de hele wereld kan. ‘Voor mijn vader is er geen tussenweg. Het levert eerlijke bespiegelingen op: ‘Ik wist niet of ik zou kunnen zeggen dat ik hem haatte, maar het kwam dicht in de buurt’. Een ander thema in het boek is de ADHD van Ivan waar hij redelijk goed mee kan dealen. Hij zit in een zogenaamde kneuzenklas, ook wel spottend afkortingen klas genoemd. ÁDHD., ADD, dyslectisch, OC, asperger, PDD-NOS, ‘geen ernstige gevallen, daar zijn nóg specialere scholen voor, maar een zootje ongeregeld is het wel.’

Dat stomme boek doet sterk denken aan Dit is geen dagboek van Erna Sassen. Ook een boek dat door de hoofdpersoon zelf is geschreven, over een ouder die tobt met psyciatrische problematiek. En net als bij Sassen pakt het opvallend goed uit. Tiny Fisscher schreef tot nu toe vooral fitnessboeken, chicklit en sprookjes voor kleuters. Ze blijkt meer in haar mars te hebben. Zoals zo vaak in jeugdboeken loopt er weer een wat overbodig liefdeslijntje doorheen maar het doet in dit geval geen echte afbreuk.

Dat stomme boek is een verrassend goed geschreven actuele jeugdroman met rake typeringen en geestige dialogen zoals die waarin Ivan zijn vader vraagt waar zijn voorkeur voor Duitsland toch vandaan komt. “‘Het is het land van Goethe,’ was zijn antwoord. ‘Ook dat van Hitler’, zei ik. ‘Je kunt niet alles hebben.’ Mijn vader is een kei in recht lullen wat krom is, vooral als het om hemzelf gaat. ”

Titel Boek:

Dat stomme boek

Auteur:

Tiny Fisscher

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : adhdjeugdboekoudersproblemenpsychiatrievader