close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Loos belt haar overleden vader met een bakelieten telefoon

‘Nu kan ik eindelijk papa bellen. Ik wil niet dat mama weet dat ik hem opbel. Dan gaat ze zeuren’. Loos woont alleen met haar moeder en met een bakelieten telefoon belt ze op haar kamertje regelmatig met haar vader om hem verhalen te vertellen. Het blijft lang in het midden of hij haar hoort maar de suggestie dat hij is overleden zit natuurlijk al in de titel van het boek. Hoog boven de wolken is het kinderboekendebuut van Carolien Ceton die eerder een boek over vrouwelijke filosofen schreef. De diepere laag, grote vragen en het onuitgesprokene lijkt ook lange tijd in dit verhaal schuil te gaan.

Loos vertelt over het leven met haar moeder. Vooral over dagelijkse voorvallen en heel af en toe over de spanning die het oplevert als ze over haar vader begint of foto’s van vroeger wil bekijken. Ze vertelt over buurmeisje Willemijn die wel een vader heeft en over haar beste vriendin Mari, van wie de vader aan de andere kant van het land woont. In die relaties zit een verwijzing naar het persoonlijke verhaal van Loos. Net als het verjaardagscadeau dat ze krijgt: een tochtje met de luchtballon. De afwezige vader en het onverwerkte verdriet sluimert wel maar Ceton geet er geen handen en voeten aan. Er zit nauwelijks ontwikkeling in de karakters van Loos en haar moeder. Aan het eind van het boek staan ze er anders in dan aan het begin, maar hoe dat zo is gekomen, maken we niet mee.

Het boek is een opeenvolging van onbenullige voorvallen die uitgebreid worden beschreven. Ze gaan naar de kermis, er gebeuren wat dingetjes op school en dan is er die ballontocht die juist weer in een halve zucht wordt afgedaan. Hoog boven de wolken lijkt een poging om over rouwverwerking te schrijven maar blijft vanaf het begin steken in een wat knullig verhaal. Er is geen spanning omdat het verhaal van willekeurige gebeurtenis naar willekeurige gebeurtenis hobbelt. De diepere gevoelens van Loos worden wel gesuggeerd maar niet echt aangeraakt. Wat overblijft is vooral een poging tot een literair kinderboek. Het is misschien onaardig om al te hard over een debuut te oordelen maar als uitgeverij Lemniscaat besluit een boek in het fonds op te nemen mag de lat op zekere hoogte worden gelegd. Iedere schrijver in wording kan tegenwoordig via internet een boek uitgeven en dat was in dit geval een juistere keuze geweest.

 

 

Titel Boek:

Hoog boven de wolken

Auteur:

Carolien Ceton

Illustrator:

Martijn van der Linden

Kaft:
Tags : doodFamiliejeugdboekoudersoverledenproblemenvader