close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Maar natuurlijk lossen ze de zaak op

M.G. Leonard Gespot. Jack & Twitch en de jacht op de lammergier Kinderboek
Lannoo
Maria Postema
Waardering: Licht verteerbaar. Meeslepend. Hilarisch

M.G. Leonard is een auteur met een voorliefde voor dieren en natuur. Na de fijne serie over een keverjongen, richt ze haar verrekijker nu op vogels. In het eerste deel leert Jack de vogelspotter Twitch kennen die een geheime schuilplaats in het bos heeft gebouwd om in stilte naar dieren te kunnen kijken. Het bos wordt een vluchthaven voor een veroordeelde overvaller die er waarschijnlijk ergens zijn buit heeft verstopt.

In het tweede deel zijn er nieuwe indringers: Jack komt op het spoor van dierenmishandelaars die ook nog slechte dingen van plan zijn met de zeldzame lammergier die over een paar dagen hun Poeldal bereikt. ‘Kunnen Jack en Twitch de zaak oplossen voor het te laat is?’ staat er op achterflap en alhoewel het vrij zeker is dat ze dat gaat lukken, is het toch spannend.

Deze boeken zijn licht verteerbaar en vooral gericht op het meeslepende en hilarische avontuur. Lekker over de top zonder al te veel rekening te houden met de geloofwaardigheid, zoals dat in dit soort kinderboeken kan. Samen in de bossen achter boeven aan, wie wil dat nou niet? Gespot is heel geschikt voor kinderen die van natuur, bossen en dieren houden maar ook van spanning en avontuur.

Deze bespreking stond op 23 februari 2023 op AD Online