close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ Deze boeken verschenen ook in maart 2018 en werden niet besproken op JaapLeest….

….maar ze krijgen op deze manier toch nog dat beetje terecht aandacht.

Kleine Struis. Tekst: Kim Crabeels. Illustraties: Marije Tolman. Uitgeverij Lannoo. 4+ Een voorleesverhaal over bang zijn in de serie Superdieren. 

Superdieren is een serie van uitgeverij Lannoo over persoonlijke ontwikkeling aan de hand van voorleesverhalen over dieren. Flamingo! was van hetzelfde duo en ging over veerkracht. Kleine Struis gaat over bang zijn en over vriendschap. Een kleine struisvogel steekt letterlijk zijn kop in het zand. Was hij maar nooit uit de dop gekropen. ‘De savanne is een enge plek voor een zacht eitje als hij’. Kleine Struis bekijkt de wereld veilig van onder de grond terwijl de andere dieren feestvieren. Af en toe komt er eens eentje op bezoek. Een andere struisvogel leert hem dat de bovengrondse wereld minder eng is dan hij denkt. Een gedoseerde en heel fijne voorleestekst van Kim Crabbeels maar vooral de illustraties zijn een genot. Marije Tolman zorgt in haar prenten voor vervreemding én herkenbaarheid en zet dea boel af en toe letterlijk op zijn kop. Absoluut een aanrader.

Kleine struis

***

Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh. Tekst: Sanne Rooseboom. Illustraties: Mark Janssen. Uitgeverij Van Goor. 8+

Het soort leesboeken dat te lang op de ‘nog lezen’ stapel blijft liggen omdat er altijd weer net een ander boek om voorrang vraagt. Het verhaal over het verdwenen Van Gogh schilderij is het tweede in de serie over een minsterie van oplossingen, bedacht door Sanne Rooseboom. Nina staat samen met twee vrienden en de blinde, bejaarde mevrouw Vis aan de hoofd van dit ministerie dat dus problemen oplost. In dit geval een zaak van een vermoorde huisbaas en een verwenen schilderij. Rooseboom schrijft avonturen in de traditie van bijvoorbeeld De Vijf van Enid Blyton. Rooseboom wordt door haar uitgever naar voren geschoven als iemand van wie ze veel verwachten. Het zou me niks verbazen als Rooseboom binnen enkele jaren bij de populairste Nederlandse kinderboekenschrijfsters hoort.

Het Ministerie van Oplossingen 2 - Het ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

***

Ben ik dan een vogel? Tekst: Vera Marynissen. Illustraties: Sylvia Weve. Uitgeverij Querido. 4+

Een voorleesverhaal over het meisje Marilou dat op zoek is naar haar identiteit. Ze gaat te rade bij achtereenvolgens een vogel, een vis. een bloem en de maan. Ze woont niet in een vijver, slaapt niet in een nestje en sluit haar blaadjes niet. Janneke Maan stelt Marilou gerust en zegt dat ze lekker moet gaan slapen. ‘Als je wakker wordt, zul je weten wie je bent’. Fris en vlot geschreven en de tekeningen van Sylvia Weven zijn altijd de moeite waard.

Ben ik dan een vogel?de tek

***

Bender. Tekst: Lian Kandelaar. Illustraties: Kirsten Krijthe. Uitgeverij KNNV. 7+

Dertien jaar en dan al je derde boek uitgeven. Lia Kandelaar ontpopte zich al op 11-jarige leeftijd als een schrijvende dierenactiviste en maakte kinderen bewust van met uitsterven bedreigde dieren.  Na Missie red de dieren en Azul- Missie Red de Haai is er dit boek oer het leven van een jonge tijger in het woud van Sumatra. Nadat hij gevangen is genomen proberen kinderen hem te bevrijden. Knap om het op die leeftijd niet bij één boek te laten, dat getuigt van doorzettingsvermogen. De illustraties zijn jammer genoeg in zwart wit en nogal somber en ouderwets van uitstraling.

Afbeeldingsresultaat voor bender kandelaar

***

Vandaag voel ik me. Tekst en illustraties: Madalena Moniz. Uitgeverij Querido. 4+

Een prachtig kijkboek van de Portugeze Madalena Moniz. Eenvoudig van opzet. In alfabetische volgorde worden gevoelens benoemd. Van de A van Afwezig tot de Z van slapen (Zzzz). In iedere illustratie vertolkt een jongetje het betreffende gevoel. Origineel en ontwapenend getekend en meestal geen inkoppertje. De covertekening met de balonnen staat voor de L van Licht. Bij de G  van Geduldig zit hij midden in een enorme legpuzzel en bij de I van Ingetogen heeft hij zich teruggetrokken in zijn boomhut. Ingetogen is ook de juiste omschrijving van dit mooie boek dat zomaar je lievelingsboek zou kunnen worden.

Vandaag voel ik me...In

***

Pulletje. Tekst: Marco Kunst. Illustraties: Henriette Boerendans. Uitgeverij Gottmer. 3+

Henriette Boerendans maakt houtsnedes en alleen dat gegeven is al bijzonder. Bij iedere prent denk je: jeetje, dit is dus allemaal uit hout gesneden. Vakmanschap dat om bewondering vraagt. Pulletje is het verhaal over een eendje dat de wereld ontdet is goed voor te lezen maar erg braaf. Dat geldt uiteindelijk ook voor de prenten, hoe knap ze ook zijn gemaakt.

Pulletje

***

Van wie is die sok? Tekst en idee: Joukje Akveld. Illustraties: Charlotte Dematons

Na de hoed, huis, staart, huis en auto gaat het nu om de sok. Het simpele maar vrij briljante idee van Joukje Akveld leverde al een reeks prachtige boekjes op waar de top van de Nederlandse illustratoren bij is betrokken (Hopman, Van der Linden, Tjong-Khing, Van Haeringen). Nu is het aan de beurt aan Charlotte Dematons die zich te buiten mag gaan aan kledingstukken en daar sprookjesfiguren in zet. De laars is natuurlijk van de reus uit Klein Duimpje, het bikinitopje is van de zeemeermin en de onderbroek is van één van de zeven dwergen. Mag in geen enkele kleuterkamer ontbreken.

Afbeeldingsresultaat voor van wie is die sok

***

De Grotteling. Tekst en illustraties: Benji Davies. Vertaling: Edward van de Vendel. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. 4+

Hij brak door met De kleine walvis dat prentenboek van het jaar 2017 werd en in alle soorten en maten in grote oplages werd verkocht. Daarna verscheen nog een prentenboek dat zich aan zee afspeelde: Het eiland van opa. Boeken met prachtige prenten maar onaffe verhalen. Dat geldt ook voor De Grotteling, in een fijne vertaling op rijm van Edward van de Vendel. Een verhaal over bang zijn in het donker dat zich uiteraard afspeelt in de nacht. Een mysterieus wezen verstoort de rust in de nacht. ‘Toe, slaap gerust en droom maar fijn: nies is wat het lijkt te zijn’. De tekeningen zijn heerlijk ouderwets,  een beetje Dickensiaans.

De Grotteling