close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Maffe personages die om elkaar heen cirkelen

Rebecca Stead De spionnenclub Jeugdboek
Querido
Jenny de Jonge
Waardering: 8.0

Hij baalt ervan, dat hij Georges heet. Het kan nog erger, de nieuwe buren heten Snoepie, Doffer en Kitser. Een beetje raar, zoals alles een beetje raar is in dit tweede boek van Rebecca Stead. Maffe maar ook kwetsbare personages die om elkaar heen cirkelen en maar mondjesmaat duidelijk maken wat ze willen of wie ze zijn. Georges ontmoet zijn flatgenoten als hij met zijn vader verhuist en in de hal een briefje vindt met de tekst ‘Vandaag: bijeenkomst spionnenclub!’. Hij wordt door de buurjongen betrokken in een avontuur waarbij hij een criminele flatgenoot op het spoor lijkt. Niets is zoals het lijkt, dat is snel duidelijk, maar het duurt bijna tot het einde van het boek voor het kwartje echt valt.

Dan blijkt het om jongeren te gaan die het niet gemakkelijk hebben maar op hun eigen manier met tegenslag en angst proberen om te gaan. Contact zoeken verloopt daarbij op een eigenaardige manier want het is voor deze jongeren niet gemakkelijk om elkaar op een gewone manier te benaderen en openlijk te communiceren. Stead werkt dat gegeven mooi uit, met prachtige vondsten zoals de scrabble-woorden op de koelkast waarmee Georges met zijn moeder in het ziekenhuis communiceert, die daar nachtdiensten draait. Of is er iets anders aan de hand? Over alles zit dat laagje vernis van een andere werkelijkheid.

De spionnenclub heeft veel weg van het debuut van Stead, dat vooral in Amerika hoge ogen gooide. Als je terugkomt heeft dezelfde mysterieuze invulling met geheime boodschappen en gaat ook over de relatie tussen jongeren onderling en hun ouders. Het is het soort jeugdboek dat prettig weg leest maar ook de nodige inspanning en oplettendheid vraagt, Het is niet overal even coherent maar De spionnenclub laat de lezer in een prettige verwarring achter en smeekt er bijna om nog een keer gelezen te worden.

Titel Boek:

De spionnenclub

Auteur:

Rebecca Stead

Vertaler:

Jenny de Jonge

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschap