close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Magistraal tekstloos prentenboek van de Schuberts

Het is razendknap als tekenaars er in slagen zonder tekst een uitgebreid verhaal te vertellen. Ingrid en Dieter Schubert zijn daar meesters in. In De Paraplu beleeft een hondje een groots en meeslepend avontuur met een rode paraplu. De paraplu voert hem mee over de jungle, de oceaan en de Noordpool. Hij wordt belaagd door bosjesmannen en moet zich staande houden tegenover agressieve krokodillen.

Een boek dat wat beeldtaal betreft doet denken aan het bejubelde De boomhut. Gestripte tekeningen waarop niet meer staat dan nodig is maar waarin de rode paraplu een letterlijke rode draad is. Hondje en paraplu staan niet op de voorgrond maar zijn er wel voortdurend. Heel subtiel wordt de gemoedstoestand van het hondje weergeven, van angst en spanning tot plezier en uitgelatenheid. De paraplu wordt prachtig gebruikt als symbool van vrijheid. De paraplu is een magistraal prentenboek dat meteen een plaatsje in de ere-galerij krijgt en een van de toppers van de komende Kinderboekenweek kan worden.

In het ronde verhaal landt het hondje uiteindelijk weer keurig in de tuin en zet hij de rode paraplu tegen de boom, waar hij stond. Poes, die in het begin ook al nieuwsgierig stond te kijken, lijkt ook wel zin te hebben in een tochtje met dat malle ding. Een open einde, wie weet in een volgend deel?

Titel Boek:

De paraplu

Auteur:

Ingrid & Dieter Schubert

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekVoorleesboek