close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Geheime missie

Timothée de Fombelle Majoor Rosalie Kinderboek
Querido
Eef Gratama
Isabelle Arsenault
Waardering: 8.0

Rosalie zit achter in de klas als een soldaat. De schoolmeester heeft het niet door, ook niet als hij vraagt: ‘Alweer op je post, jongedame?’ Rosalie denkt: ‘Eigenlijk zou hij ‘majoor’ moeten zeggen en in de houding moeten springen, maar ik zeg er niks van. Geheime missie. Ik mag niks laten merken.’ Het verhaal speelt zich af tijdens de Eeerste Wereldoorlog waarin haar vader aan het front vecht. De volwassenen doen alsof het wel goed komt. We moeten vertrouwen hebben, zegt de meester. En vader schrijft in een brief over zijn kleine brave meisje dat binnenkort zal leren zwemmen.

Rosalie gelooft er niet in. Ze weet een ding zeker: het is oorlog. Timothée de Fombelle (bekend van de boeken over Tobi Lolnnes en Vango) schreef een sterke, ingetogen tekst vanuit het hoofd van een vijfjarige. Een meisje dat zich niet zomaar wat op de mouw laat spelden en haar eigen fantasie gebruikt om de werkelijkheid aan te kunnen. Ze heeft een rol voor zichzelf verzonnen. Niet zozeer heldhaftig alswel noodzakelijk. Ze is volwassener dan de volwassenen bevroeden en kan zelfs al lezen, waardoor ze de waarheid over haar vader ontdekt.

Het ontroerende verhaal wordt krachtig versterkt door de tekeningen van de bij ons onbekende Canadese illustratrice Isabelle Arsenault. Sfeervolle prenten in sobere kleuren die uitstekend bij het onderwerp passen. Het oranje van de kapsels van Rosalie en haar moeder geeft enige kleur aan de toch niet trieste illustraties. Het blauw op de laaste pagina’s is briljant en vertelt eigenlijk het hele verhaal.  De stijl doet sterk aan die van Kitty Crowther denken, maar dan net iets minder abstract. Zo veelzeggend zien we het niet vaak, Arsenault is een naam om te onthouden.

En dat geldt ook voor het boek: Majoor Rosalie is een niet dramatisch verhaal over een dramatische gebeurtenis, vanuit het perspectief van een kleuter. Heel knap gedaan.

Tags : Andere landendoodFamilieFantasiegeheimKinderboekmoederOorlog en misdaadPrentenboekrouwSchoolvaderVoorleesboek