close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Maskers en zeedieren in kunstboek van Marije Tolman

Ensor – de grote maskerade is alweer het vijfde kinderkunstboek dat Leopold uitgeeft in een prima reeks over grote kunstenaars. Na Kadinsky en Mondriaan is de Vlaamse schilder James Ensor nu het onderwerp, naar aanleiding van de tentoonstelling 'Universum van een fantast' die nog tot 13 juni in het Haags Gemeentemuseum te zien is.

Marije Tolman blijft in haar prentenboek dicht bij de kunstenaar. Ze liet zich inspireren door James Ensor en creeerde beelden die veel gelijkenis met zijn werk hebben. Ensor speelt de hoofdrol in zijn eigen verhaal waarin hij de maskers en zeedieren uit zijn kunstwerken ontmoet. Hij is niet bang voor enge dieren, ze maken hem juist nieuwsgierig naar meer. Hij wordt op zijn wenken bediend want er komt een heel scala aan merkwaardige creaties voorbij wat uitmondt in een maskerade. De tekeningen van Tolman sluiten perfect aan op de kermisachtige sfeer in het werk van Ensor maar doen ook recht aan zijn mystiek en fantasie.

Tolman schaart zich met dit boek definitief in het rijtje prentenboekenmakers die prachtig kunnen schrijven. Zorgvuldige zinnetjes die iets toevoegen aan de prenten. 'De zee maakte muziek! Ensor werd er blij van. Zo blij als het geluid van een piepklein fluitje'.

Doordat Tolman een veelheid aan materialen en technieken gebruikt (waaronder ets, olieverf, gouache, aquarel) zit er veel gelaagdheid en diepte in de prenten. Net als in haar andere werk durft ze met de ruimte te spelen en laat ze veel over aan de verbeelding. Het open einde is prachtig. Het wordt stil om Ensor heen en hij verdwijnt naar zijn strandhuisje, zijn hoed in de wind als stille getuige.

Hier staat de bespreking van het kinderkunstboek van Wouter van Reek over Mondriaan.
 

Titel Boek:

Ensor – de grote maskerade

Auteur:

Marije Tolman

Kaft:

Tags : Prentenboek