close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Meer van deze jeugdthrillers graag

Ment vindt heel vroeg in de ochtend een mobiele telefoon in het park. Hij had hem beter kunnen laten liggen, dat had hem veel ellende bespaard, alsmede een spannend avontuur. Een kwade man belt op met de waarschuwing dat de eigenaresse van het toestel binnen een aantal uren contact op moet nemen omdat er anders vreselijke dingen gebeuren. Ment gaat op onderzoek uit en belandt in hachelijke en niet al te kinderachtige situaties waarin het om leven en dood lijkt te gaan.

Marjet van Cleeff schreef als helft van het duo Abbing & Van Cleeff eind jaren negentig een drietal uitmuntende thrillers voor kinderen die nog steeds tot het beste behoren wat er in ons land op dit gebied is afgeleverd. Voor De zwarte rugzak kregen ze terecht een zilveren griffel. Enkele personages uit dat boek duiken op in Het dertiende uur. Van Cleeff verwerkt ook haar collega Abbing nog slinks als een van de namen in de mobiele telefoon.

Zo vernuftig als de boeken met Abbing, zit deze thriller niet in elkaar maar Van Cleeff is toch ook in haar eentje in staat om een spannend boek te schrijven. Het verhaal is goed geschreven en boeit tot de laatste bladzijde. De gebeurtenissen staan in dienst van de thriller, Van Cleeff laat zich er niet toe verleiden er van alles bij te slepen. Behalve dan dat de broer van Ment op deze dag naar Canada verhuist maar ook dat speelt een geloofwaardige rol in het verhaal.

Leopold is een speciaal fonds ‘jeugdthrillers’ begonnen waarin eerder al boeken verschenen van Lydia Rood en Edward van de Vendel. Een goed initiatief zolang het niet leidt tot verplichte werkjes want Rood is ook al lid van de club die historische boeken schrijft. Het kan toch niet zo zijn dat een auteur alles op hetzelfde niveau kan?

Jeugdboekenauteurs Lieneke Dijkzeul en Simone van der Vlugt zijn pas echt succesvol geworden toen ze thrillers voor volwassenen gingen schrijven. Waarom doen ze dat niet (ook) voor kinderen. Spannende boeken voor kinderen zijn er genoeg maar aan echte thrillers ontbreekt het nog.

Het dertiende uur is gewoon een leuk en spannend boek. Laat je niet afschrikken door de poepielelijke tekening op de cover, die helaas ook al een deel van het plot verraadt en waarop Ment als een meisje lijkt afgebeeld.

 

Titel Boek:

Het dertiende uur

Auteur:

Marjet van Cleeff

Kaft:
Tags : jeugdboekSpanning en avontuurthriller