close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

✦ Ook deze jeugdboeken verschenen in mei

Het was een prachtige maand, de warmste meimaand in driehonderd jaar. Dus heel veel gelegenheid om zwoele avonden in de tuin of op het balkon lezend door te brengen. De oogst aan nieuwe kinder- en jeugdboeken was helaas nogal schraal. Het lijkt wel of uitgevers zich steeds meer concentreren op de laatste maanden van het jaar. Je zag dan ook iets minder recensies voorbij komen op JaapLeest dan gebruikelijk. Uit de postbus toch een paar boeken die om verschillende redenen de moeite van het signaleren waard zijn.

***

Jij en ik. Verhalen over vriendschap en vluchtelingen. Uitgeverij Lemniscaat. 8+ Diverse auteurs: Margaretha van Andel, Arienne Bolt, Alyze Bos, Carolien Ceton, Mireille Geus, Jesse Goossens, Annet Huizing, Pieter Koolwijk, Sjoerd Kuyper, Eva Moraal, Marlies Morshuis, Joyce Pool, Anna van Praag, Peter-Paul Rauwerda, Jowi Schmitz, Jan Terlouw, Ellen van Velzen, Gijs Wanders en Lenneke Westera. 

De opdracht van uitgeverij Lemniscaat aan haar auteurs lijkt te zijn geweest: schrijf een verhaal waarin het thema vluchtelingen gecombineerd wordt met vriendschap. Het levert een dikke bundel vol verhalen en gedichten op.  Over nieuwe klasgenoten uit andere landen maar ook persoonlijke ervaringen (Jan Terlouw) , geschiedenis (Joyce Pool) en toekomst (Eva Moraal). En gedichten van o.a. Sjoerd Kuyper, Mireille Geus en Alyze Bos. Bij eerste lezing vallen een aantal verhalen positief op (o.a. Annet Huizing, Jowi Schmitz). Maar het is vooral een bonte verzameling waarin de  onderlinge samenhang ontbreekt. Daarvoor is alleen een thema niet genoeg. ‘In Jij en ik laten negentien jeugdboekenauteurs zien dat vriendschap grenzen en culturen, afkomst en geaardheid overstijgt. En dat vluchtelingen welkom zijn’, stelt het persbericht. Door het ontbreken van overgangen en context (en waarschijnlijk ook gedegen redactie) komt dat niet helemaal uit de verf. De lezer rolt van het ene verhaal in het andere waarvan de meeste plichtmatig aanvoelen, en dan zijn negentien er best veel. Een sympathiek initiatief (een deel van de opbrengst gaat naar vluchtelingen) maar vooral een poging van Lemniscaat om de eigen auteurs weer eens over het voetlicht te brengen.

***

Keverhelden van M. G. Leonard, vertaald door Esther Ottens. Uitgeverij Querido, 10+ / jeugdboek

Het derde en laatste deel van deze spannende en kolderieke serie waar je stiekem ook nog iets van opsteekt over insecten. Na Keverjongen en Keverkoningin rondt Leonard de serie af met Keverhelden en bedankt ze de kevers. ‘Het begon met angst en afkeer, waarvoor langzamerhand liefde en ontzag in de plaats zijn gekomen. Door deze zespotige wondertjes toe te laten in mijn hoofd, mijn hart en mijn huis heb ik meer vreugde, verwondering, inzicht, inspiratie, genot, vriendschap, betekenis, kalmte en geluk leren kennen dan bij welke andere onderneming in mijn leven dan ook’. Het afsluitende deel speelt zich af in de regenwouden van de Amazone waar een plan wordt voorbereid om een leger van gemuteerde reuzenkevers op de wereld los te laten. Darkus moet alles op alles zetten om dit te voorkomen en zijn vader te bevrijden.

Afbeeldingsresultaat voor keverhelden leonard

***

Het zinderende zeeboek van Yuval Zommer, vertaald door Jesse Goossens. Uitgeverij Lemniscaat, 5+ / non-fictie prentenboek

Ook al een derde in een reeks maar hier komen er vast nog wel meer van. Na Het Bijzondere Beestjes Boek en Het Buitengewone Beesten Boek gaat het dit keer over ‘glibberige, glanzende, machtige en verrassende zeedieren’. Het zijn sprankelende boeken in groot formaat met toegankelijke weetjes. Niet te ingewikkeld en heel geschikt als lievelingsboek voor peuters die zich in de wereld om zich heen gaan verdiepen.

Afbeeldingsresultaat voor het zinderende zeeboek

***

Op het einde gaan ze allebeid dood van Adam Silvera, vertaald door Lies Lavrijsen en Tine Poesen, uitgeverij Clavis , 15+ / young adult

Een titel waardoor er in ieder geen onduidelijkheid kan bestaan hoe het in deze young adult thriller gaat aflopen. De organisatie Death-Cast belt mensen met de aankondiging dat ze dezelfde nog doodgaan. Geen waarschuwing maar een droge mededeling: vandaag ga je dood. Er wordt niet bekend gemaakt hoe of wanneer het precies zal gebeuren. Je kunt op een speciale site nog wat wensen voor de begrafenis doorgeven en dan is je Einddag aangebroken. De laatste dag van Rufus en Mateo loopt heel anders dan ze hadden verwacht maar, meldt de achterflap, maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood. Ingeleid met een fascinerende strofe van Oscar Wilde: ‘Leven is een zeldzaam in iets deze wereld. De meeste mensen bestaan alleen maar.’

Afbeeldingsresultaat voor op het einde gaan ze allebei dood

***

Kattenstreken van Sebastien Perez en Benjamin Lacombe, uitgeverij Clavis, 7+ /  poëzie

De katten in dit boek hebben klassieke namen als Jalabert, Socratet, Mozart, Hippoliet en Ophelia en zijn van bijzondere rassen. Smullen voor de kattenliefhebber: o.a. een Devon Rex, Britse korthaar, Balinees, Bobtail, Sphynx en Scottish Fold en vooruit ook nog een paar straatkatten. Een een ‘straatkat met dwerggroei en tanden die niet op elkaar sluiten’ die naar de naam Aristide luistert. De mooi getekende portretten zijn voorzien van verzen die allemaal rijmen (miauwen rijmt op vertrouwen) en dat begint na een tijdje wat te vervelen. Niet allemaal achter elkaar lezen dus, iedere avond voor het slapen een kattengedicht, met een spinnende kater aan je voeteneind.

Afbeeldingsresultaat voor kattenstreken perez,

***

Storm en de uitvinding van het voetbal  van Jan Birck, vertaald door Mark Boog, uitgeverij Condor,  8+ /  kinderboek 

De Duitser Jan Birck schreef en tekende een lekker toegankelijk leesverhaal waar veel dingen in samenkomen waar ‘stoere’ kinderen van houden: ridders, Vikingen, voetbal en avontuur bijvoorbeeld.  Over een jongen die ontsnapt uit de kloosterschool omdat hij liever de grote vaart op gaat. Hij heet Storm en u mag drie keer raen wie het voetbal heeft uitgevonden.  Heel geschikt voor kinderen die een beetje tegen lezen aanhikken.

Afbeeldingsresultaat voor storm en de uitvinding van het voetbal

***

Vermoorde onschuld van Jennefer Mellink, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 12+ / psychologische thriller

Young adult thrillers zijn in ons land razend populair. Onder aanvoering van Mel Wallis de Vries heeft een heel regiment schrijvende vrouwen zich op dit genre gestort waaronder Cis Meijer, Margje Woodrow en Jennefer Mellink. Van de laatste is nu voor het eerst een boek bij uitgeverij Luitingh Sijthoff gegeven. Haar eerdere boeken (Gebroken, Kwaad Bloed en Gevarenzone) verschenen bij Clavis. Vermoorde onschuld gaat over een jongen die ervan wordt beschuldigd zijn vader te hebben vermoord maar zichzelf niets kan herinneren. Het verhaal gaat voornamelijk over zijn pogingen om er via hypnotherapie achter te komen wat er is gebeurd. Zoals je aan de omslag (wie verzint zoiets?) kunt zien zit Stephan in de gevangenis. De lezer die hem de mooiste brief schrijft, wint een rondleiding in een gevangenis.

Afbeeldingsresultaat voor vermoorde onschuld jennefer mellink