close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Met een bruin kleed om verandert Bruno in Bruino

Håkon Øvreås Bruno wordt een superheld Kinderboek
Querido
Edward van de Vendel
Øyvind Torseter
Waardering: 7.5

Bruno wordt een superheld is in 2013 uitgeroepen tot het beste Noorse kinderboek van het jaar en is er nu in een Nederlandse vertaling van Edward van de Vendel. Het is een (voor)leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar en ook erg geschikt voor jongens (een vermelding waard omdat dat soort boeken in de minderheid zijn). Het verhaal begint op de sterfdag van de opa van Bruno. De jongen kan zijn energie kwijt in het bouwen van een hut, samen met zijn vriendje Arthur, maar wordt daarbij lastig gevallen door drie oudere jongens die hen treiteren en de boel vernielen. Geïnspireerd door een film over een superheld gaat Bruno die nacht, als hij toch niet kan slapen, gehuld in een bruin kleed op pad met een emmer bruine verf. Hij schildert de fiets van één van de jongens volledig bruin. Op de terugweg komt hij opa tegen, die zit te genieten van de mooie zomernacht. Bruno vraagt zich af hoe dat kan, opa was toch dood. ‘Kijk naar jezelf”, zei opa. ‘Lig jij eigenlijk niet te slapen?’. ‘Eh…ja,’ zei Bruino aarzelen. ‘Maar het is Bruno die ligt te slapen. Ik ben Bruino’. In dat geval zegt zijn grootvader, is het opa die dood is en is hij Bropa. Bruno vindt het niet raar.

Komisch is de scene waarin Bruno over zijn avontuur aan Arthur vertelt, die er bijna in blijft. ‘Het geschater bulderde zijn lichaam uit, hij kon er niet meer mee stoppen.’ Al snel is Zwarthur geboren en sluit een vriendinnetje (Blouise) zich aan en is er veel niet meer veilig voor het kleurrijke trio. Het is wel duidelijk wie de daders zijn maar ze komen er op een hilarische manier mee weg. Bruno blijft in gesprek met zijn opa, van wie hij het klokje erfde, dat aanvankelijk stilstaat maar toch weer gaat lopen. Opa leeft daarin voort, zegt hij zelf. ‘Elke keer als het tikt is dat mijn hart dat slaat, en dan fluister ik tegen je dat alles heus wel goed zal gaan.’

In fraaie korte zinnetjes vertelt de Noorse schrijver Håkon Øvreås een gelaagd verhaal, met veel humor, suggestie en fraaie beschrijvingen (als Bruno de kelderdeur opendoet hangt er een geur als ‘die van een tas met vergeten gymkleren’. ) die in de vertaling van Edward van de Vendel uitstekend overeind blijven. De talrijke illustraties hebben een functie zonder dat ze overheersen of het boek kinderachtig maken. Het zijn naïeve tekeningen waarin de kleuren uit het verhaal fraai zijn verwerkt.

Bruno wordt een superheld gaat over meer dan een avontuur, het beschrijft de kracht van vriendschap maar ook de manier om een overlijden te verwerken. Opa blijft nog even bij Bruno, tot dat hij zelf kan, en dat is volstrekt geloofwaardig.

Titel Boek:

Bruno wordt een superheld

Auteur:

Håkon Øvreås

Illustrator:

Øyvind Torseter

Vertaler:

Edward van de Vendel

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : humorjeugdboekLiefde en vriendschap