close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Met het circus mee

‘Elke jongen moet op een dag zijn moeder verlaten. Een moeder is alleen maar lastig. Eerst denk je misschien dat je niet zonder haar kunt. Maar op een dag kom je erachter dat zij niet zonder jou kan. Jij moet je eigen leven leiden, Sjaak’.

Deze wijsheid krijgt Sjaak Lemère mee van de Vlaamse kunstschilder James Ensor die echt heeft bestaan. Na een toevallige ontmoeting in de trein krijgt Sjaak, die zelf ook aardig kan schilderen, tips en levenslessen mee. Die heeft hij nodig want het valt hem nog niet mee om op eigen benen te staan. Zijn moeder wordt verliefd op een artiest en sleept haar zoon mee. ‘Jij en ik gaan een groot avontuur tegemoet, dan neem je de dingen zoals ze komen’.

Tegen zijn zin wordt Sjaak onderdeel van het circusleven. Een prachtig reizend decor voor een boek dat wonderlijk genoeg niet zo vaak gebruikt wordt. Ik waande me weer in de sfeer van de geniale televisieserie Waltz met Aart Staartjes en zijn circuszonen. Een rauw en avontuurlijk leven dat niet geschikt is voor watjes. Sjaak blijft maar moeilijk op de been, ook omdat de loyaliteit van zijn moeder nogal verdeeld is.

Er is ook nog een afwezige vader die af en toe opduikt als een soort schim en misschien wel alleen in het hoofd van Sjaak bestaat. Sjaak moet kiezen. Voor zijn moeder, voor het circus of voor zichzelf. Uiteindelijk sta je er toch alleen voor in het leven en moet je afscheid nemen van je moeder, daar had die Ensor een punt.

Er had nog iets meer aan de verbeelding van de lezer kunnen worden overgelaten, Mahieu dicteert het verhaal soms iets te letterlijk en voorgekauwd. Juist tussen de regels door kan er zoveel gebeuren en dat ontbreekt hier een beetje.  Toch is De reis van Sjaak Lemère een gelaagd en sfeervol boek en zeker geen dertien in een dozijn. De rauwheid van het circusleven, de bijzondere personages en de periode van vlak voor de oorlog, het zijn zorgvuldig uitgekozen ingredienten. Er is over nagedacht en er blijft zeker iets van hangen.

Titel Boek:

De reis van Sjaak Lemere

Auteur:

Ineke Mahieu

Kaft:
Tags : Andere landencircusFamiliejeugdboekLiefde en vriendschap