close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Met zulke schoenen moet je gewoon dood

Ibsen heeft een geheime opdracht van zijn ouders gekregen, zo geheim dat hij er niks van snapt. Hij moet de gangbare normen doorbreken. Zijn beste vriendin Ika vraagt zich af wat dat nou weer voor ‘jings en jangs is’. Het doorbreken van de gangbare normen betekent voor de ouders  van Ibsen dat een jongen prima roze schoenen naar school aan kan.

Ika is kort en bondig over de gevolgen van die roze schoenen: ‘Je gaat dood’. Daar denken de kwelgeesten uit de vijfde klas ook zo over, die voor het gemak Jings en Jangs worden genoemd. ‘Met zulke schoenen aan moet je gewoon dood, er zit niks anders op’. Pesten en de gevolgen daarvan, is een van de centrale thema’s in het werk van de Zweedse schrijver Mikael Engström die al twee keer de (inmiddels afgeschafte) Zilveren Zoen kreeg. Zijn boeken voor jongere kinderen zijn niet minder hard, getuige duidelijke zinnetjes als ‘je moet gewoon dood’. Kinderen weten goed wat daarmee wordt bedoeld. Juist die gangbare normen op het schoolplein zijn overduidelijk, en dan moet die arme Ibsen ze van zijn ouders doorbreken.

Kinderen maken het leven onaangenaam voor elkaar, ouders snappen er niks van en gelukkig is de onderwijzer de reddende engel. Dat lijkt schematisch maar Engström werkt het verfrissend en vooral geestig uit. De taal in dit boek is opnieuw speels en grappig, wat vooral naar voren komt in situaties en dialogen. Ika en Ibsen verkopen het broertje van de eerste, consequent ADHDeetje genoemd, voor tien kronen aan twee gothic-meisjes. Hij wordt teruggevonden met zwart opgemaakte oogleden en het getal 666 op zijn voorhoofd en voor 20 kronen door zijn vader terug gekocht. Ika en Ibsen verbazen zich ondertussen over de term uitstapje. ‘Uit-stap-je, wat een woord’, zei Ika. ‘Je stapt uit. Je stapt uit.”Wáár uit dan?’, vroeg Ibsen? ‘Tja uit waar je bent íngestapt, neem ik aan.’

Het boek is knap vertaald door Bernadette Custers. Het verhaaltje had wat sterker gemogen, vooral het gedoe met de eeuwigheidsmachine en het boze oog is niet enorm boeiend. Maar de taal maakt Ika en Ibsen. Het boze oog tot een geweldig grappig boek voor 8+-ers dat best iets dikker had gemogen.

Titel Boek:

Ika en Ibsen. Het boze oog

Auteur:

Mikael Engström

Illustrator:

Sylvia Weve

Vertaler:

Bernadette Custers

Kaft:
Tags : FantasiehumorKinderboekLiefde en vriendschap