close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Heldere uitleg over virussen

Marc van Ranst en Geert Bouckaert Monsterlijke microben. Alles over nuttige bacteriën en vervelende virussen Non-fictie
Lannoo
Sebastiaan Van Doninck
Waardering: 7.5

Nu een groep kinderen weer zoetjes aan voorzichtig in de schoolbanken plaats gaat nemen, zal het virus vast en zeker het onderwerp van gesprek zijn in de anderhalve meter kringgesprekken in de klas. Alhoewel iedereen nu een klein beetje viroloog is, kan het geen kwaad de juiste informatie voorhanden te hebben. Voor kinderen is er weinig over dit onderwerp in boekvorm en dus is het handig  dat uitgeverij Lannoo het boek Monsterlijke microben uit 2007 in een vernieuwde versie op de markt heeft gebracht. De ondertitel ‘en hoe ga je ze te lijf’ is vervangen door ‘alles over nuttige bacteriën en gemene virussen’.

Over dat virus dat ons nu in de greep houdt zijn een paar paragrafen toegevoegd,maar het is met nadruk geen ‘coronaboek’. Schrijver Bouckaert maakte van de antwoorden die professor Marc van Ranst voor de kinderuniversiteit gaf een overzichtelijke tekst die ook voor volwassenen verhelderend kan zijn. Over het verschil tussen microben en bacteriën (alle bacteriën zijn microben, maar niet alle microben zijn bacteriën microben) en over virussen en schimmels. In heldere taal uitgelegd met begrijpelijke voorbeelden en metaforen: virussen zijn robots die een fabriek binnendringen en van zichzelf fotokopieën maken.

Van Ranst brengt de verschillende griepvirussen in kaart waardoor er context ontstaat bij de crisis waar we nu in 2020 in verkeren. Het coronavirus krijgt aandacht in het hoofdstuk over de gemeenste virussen, samen met ebola, en zal in een volgende druk ongetwijfeld geactualiseerd worden. Deze versie is in België alweer aan de vierde druk toe en kent trouwens wel een paar typische Vlaamse begrippen zoals ‘blijf in uw kot’.

Ieder paragraaf in dit boek begint met een vraag als ‘is verkoudheid ook een griep?’ of ‘waarom moet ik mijn handen wassen voor het eten?’. Aan het slot van het hoofdstuk volgt een overhoring die je bij de les houdt en achterin het boek staan een aantal leuke proefjes (‘kweek je eigen bacterieën!’) voor de microbioloog in spé.

Handig, overzichtelijk en vlot geschreven en als kers op de taart de geestige illustraties van Sebastiaan Van Doninck die het virus iets minder eng maken. Maar als daar al relativering vanuit gaat, wordt dat in de tekst weerlegd. Zonder angst aan te jagen maar de gevaren (en voordelen) helder uiteen te zetten. Het soort informatie dat momenteel van groot belang is.

 

Tags : doodEcht gebeurdinformatieKinderboekNon-fictievirusVroegerWeten en lerenziekte