close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

In Memoriam – Miep Diekmann: voorvechtster van het literaire kinderboek

Afgelopen zondag 9 juli is kinderboekenschrijfster Miep Diekmann in haar woonplaats Scheveningen overleden. Miep Diekmann werd in 1925 in Assen geboren en is 92 jaar geworden.

Uitgeverij Leopold meldt in een persverklaring o.a. het volgende:

“Na een lang en eigenwijs leven heeft Miep het boek gesloten. Zij zal gemist worden en nooit vergeten.

Zij laat een omvangrijk oeuvre na van kinder- en jeugdboeken, met een kleurrijke weerklank van haar eigen jeugdjaren op de Antillen. Het werk van Miep Diekmann is van grote betekenis geweest voor het brede veld van de kinder- en jeugdliteratuur: baanbrekend in velerlei opzichten, krachtig anticiperend op turbulente maatschappelijke ontwikkelingen, en van een kwalitatief opmerkelijk niveau. Diekmann werd dan ook vele malen bekroond in binnen- en buitenland, waaronder reeds in 1970 met de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur. Daarna zouden nog ruim twee productieve decennia volgen.”

De bekendste boeken van Miep Diekmann zijn: De boten van Brakkeput, Wiele wiele stap en …En de groeten van Elio.

Lezenswaardige beschouwingen over de betekenis van Diekmann voor de jeugdliteratuur staan op de site van De Volkskrant en NRC Handelsblad.

Kinderboekenschrijver en generatiegenoot Dolf Verroen schrijft in op Facebook:  “Ik denk aan Miep Diekmann die gisterochtend is gestorven. Wij kenden elkaar vanaf 1955. Vanaf die tijd is ze tot grote betekenis voor de kinder- en jeugdliteratuur geweest. Er zijn weinig mensen aan wie ik zoveel herinneringen heb.”  

Verroen publiceerde in zijn vorig jaar verschenen boekje Kijken naar anderen een karakterschets van Diekmann. “Ze werd een diva die de strijd aanbond met de voor kinderen gebruikelijke pulp. Ze werd een voorvechtster van het literaire kinderboek. Overal gaf ze gevraagd en ongevraagd haar mening waaraan niet te tornen viel. De door Annie Schmidt bedachte titel ‘de Kenau Simonsz Hasselaar van de jeugdliteratuur’ klopte wel en niet, want Miep wat was een voyante verschijning. Wel een Kenau, maar ook een soort miss Dior.”