close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Mishandeld en uitgehuwelijkt omdat God het wil

Ze heeft 19 broertjes en zusjes en er zijn nog twee baby’s op komst ook. Het zijn allemaal kinderen van haar vader die met meerdere vrouwen is getrouwd. In de religieuze sekte waarin Kyra opgroeit trouwen de meisjes op jonge leeftijd met een man die door de ‘profeet’ wordt uitgezocht. Als Kyra dertien is, wordt ze toegewezen aan de 60-jarige broer van haar vader. De huwelijksplechtigheid zal al binnen een paar weken plaatsvinden.

‘Een krachtig en hartsverscheurend verhaal’, staat er op de cover van Uitverkoren Het klopt het in zekere zin wel. Het is soms te gruwelijk voor woorden wat Kyra en de andere kinderen in de religieuze sekte moeten doorstaan. Ze mogen op geen enkele manier contact hebben met de echte wereld en vooral de meisjes zijn ondergeschikt en louter voorbestemd om zoveel mogelijk kinderen te baren.

Kyra is een opstandige puber die stiekem een vriendje binnen de sekte heeft en boeken leent bij een bibliobus, wat streng verboden is. Het lezen van boeken (o.a. Harry Potter) brengt haar in contact met haar eigen fantasie en de buitenwereld en prikkelt haar wens om te ontsnappen aan haar leefomgeving. Lezen als metafoor voor vrijheid.

Een zwaar religieuze sekte is in principe een mooi decor voor een dramatisch verhaal. Het drama komt er ook maar de situering is te dun en vlak ingevuld om echt indruk te maken. Heeft de auteur veel research gedaan of zocht ze een onderwerp en heeft ze daar wat dingen om heen verzonnen? Het laatste lijkt het geval en inhoudelijk is de roman dan ook onvoldoende uitgewerkt om echt te overtuigen. Indrukwekkend is het wel: aanranding, mishandeling, manipulatie en isolement. De beklemming is immens en het is bijzonder dat ook sommige volwassenen zo af en toe iets van twijfel laten doorschemeren. Om al snel weer op het rechte pad te blijven want het is allemaal ‘zoals God het wil’.

Een boeiend thema voor een jeugdroman dat een wat zorgvuldiger en diepgravender benadering had verdiend.

Titel Boek:

Uitverkoren

Auteur:

Carol Lynch Williams

Vertaler:

Esther Ottens

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekreligiesekte