close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Mishandelde broers die elkaar terug proberen te vinden

Langzaam wordt duidelijk hoe gruwelijk de vader van Jace en Christian te werk gaat. Hij mishandelt stelselmatig hun moeder en hen zelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Oudere broer Christian is al lang geleden het gezin ontvlucht. Split begint op het moment dat Jace bij Christian op de stoep staat. De broers hebben geen contact meer gehad sinds Christian de banden verbrak. Er valt dus heel wat bij te praten en in te halen maar dat gaat niet zomaar. Waarom heeft Christian zijn broertje aan zijn lot overgelaten? Het beschadigde vertrouwen moet hersteld worden en de doodsangst verhindert een normale omgang.

Split is een knappe en beklemmende roman over mishandeling die qua stijl en thema’s.doet denken aan Achter de stilte, dat over incest gaat. Hoe verhoud je je tot familie die je iets afschuwelijks aandoen, waar ligt je loyaliteit, met wie praat je erover, enz. Die verscheurdheid en innerlijke conflicten worden in dit boek tot op de vierkante millimeter uitgeplozen. Bewonderingswaardig hoe diep de auteur in de geest en de ziel van de hoofdpersonen is gekropen. Jace is doodsbang op zijn vader te gaan lijken en heeft iets van diens gedrag al in de praktijk gebracht. De tiran in dit boek is geen domme man, hij is rechter en weet precies wat hij aan het doen is en heeft bij wijze van zijn spreke zijn verdediging al klaar voor het geval hij zijn vrouw ombrengt. Hij heeft zijn gezin volledig in zijn macht, op een geraffineerde en angstaanjagende manier. Vooral Jace wil zijn moeder bevrijden maar dat lijkt een kansloze missie. De broers zijn vooral bezig elkaar op nieuw te leren kennen en dat levert een aandoenlijk liefdevol verhaal op. Iedere opmerking en toenadering heeft een lading en betekenis en kan weer reactie uitlokken. Jace en Christian willen heel graag weer broers zijn maar zijn ze daar nog toe in staat.

Split is niet alleen maar een probleemboek, het is ook een roadnovel en een coming of age roman. Jace en Christian proberen hun leven weer op orde te brengen, ondanks wat hen is overkomen. Ze zijn beschadigd maar ook gewoon leuke jongens die bezig zijn met studie, werk, sport en wonen op wie meisjes verliefd worden. Niet alles is even geloofwaardig maar dat is de hele situatie van deze jongens niet, de werkelijkheid is vaak schrijnender en gekker dan we kunnen bedenken.

 

Titel Boek:

Split

Auteur:

Swati Avasthi

Vertaler:

Marion Drolsbach

Kaft:
Tags : broerFamiliegeweldjeugdboekLiefde en vriendschapproblemenvader