close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Moeilijk het koren tussen het kaf te ontwaren

Nummer 5 alweer, van het Querido Poeziespektakel en mijn voorstel is om het hierbij te laten of het project op zijn minst een tijdje rust te gunnen. Het doel is misschien niet bereikt maar kinderpoëzie zit duidelijk weer in de lift, er verschenen dit jaar bundels van onder andere Ted van Lieshout (ook de samensteller van deze bundel), Diet Groothuis, Hans Hagen, Bette Westera en Jaap Robben. Dat uitgevers het niet aandurven om poëzie voor kinderen uit te geven, lijkt steeds minder waar en dat is een heuglijke constatering.

Het poëziespektakel is zoals altijd een bonte verzameling van Nederlandse dichtkunst, versjes en rijmelarij. Helaas zijn die laatste twee categorieën dit keer het ruimst vertegenwoordigd. Althans dat is mijn gevoel, het is moeilijk om precieze vergelijking te maken maar het lijkt alsof de lat minder hoog heeft gelegen waardoor het poëziespektakel een vergaarbak van en voor dichters zelf is.

Het is moeilijk om op deze manier nog het kaf van het koren te scheiden, er staat teveel in van wisselende kwaliteit en er is geen focus aangebracht. In een van de eerste bundels kreeg bijvoorbeeld Simon van der Geest een podium en werd er echt talent naar voren geschoven. Die hoogtepunten ontbreken dit keer, ik zou niet weten wie ik er nu uit zou moeten lichten. Judy Elfferich misschien, met haar verzen met fantasiewoorden (zie filmpje). Het lange gedicht van Jos van Venrooij over lachen? Jef Aerts bevestigt zijn talent en van Edward van de Vendel en Eva Gerlach wisten we al dat er uit hun dichtader vooral mooie zinnen vloeien. Er staan best aardige gedichten in dus, maar er staan ook veel klungelige versjes en aanzetjes tot iets wat best wat zou kunnen worden. in. De blijdschap om de rijkheid slaat dit keer enigszins om in ergernis. Een strengere selectie had wonderen gedaan, of een zorgvuldige uitnodiging aan tien dichters om met vijf nieuwe gedichten te komen.

Genoeg gezeverd, het punt is wel duidelijk en het blijft nog altijd een bundel om in te shoppen, de illustraties te bekijken en de fijne gesprekjes met auteurs over welke woorden uit de Nederlandse taal zij koesteren te lezen. En anders pakken we een van de vorige vier delen erbij.

 

Titel Boek:

Er zit een feest in mij! Querido’s Poëziespektakel 5

Auteur:

Diversen. Verzameld door Ted van Lieshout

Illustrator:

Diversen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Video description:

Een verzamelbundel met heel veel gedichten. Jaap Leest er enkele voor.

Tags : Poëzie