close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Monotone ellende in Bagdad

Kerry Drewery Smaragd Jeugdboek
Callenbach
Mieke Prins
Waardering: 6.0

Haar moeder is weggevoerd tijdens het regime van Saddam Hoessein en haar vader komt om bij een actie van Amerikaanse militairen in 2005. Ook na het dictatoriale regime is het leven in Bagdad geen pretje, dat wordt al snel duidelijk uit het verhaal van Lina. Ze heeft te maken met onveiligheid, wantrouwen en veel geweld, daar heeft de komst van het Amerikaanse leger geen verandering in gebracht. Na het overlijden van haar vader die als tolk voor de Amerikanen werkte, woont Lina bij haar oom en tante die haar verbieden nog langer naar de universiteit te gaan. Ze komt in contact met de Amerikaan die betrokken was bij de dood van haar vader en er ontspont zich een tussen-de-regels liefdesverhaal dat leidt tot een onmogelijk dilemma. Moet Lina kiezen voor een nieuw leven in het buitenland of ligt de prioriteit bij haar familie?

Het klinkt allemaal veel spannender en boeiender dan het is want Smaragd is een saaie en vlakke roman. Kerry Drewery geeft nauwelijks achtergronden over Irak en wil de lezer vooral duidelijk dat het er een grote doffe ellende is. Op iedere bladzijde beschrijft ze de gevoelens van ellende en verdriet, zonder suggestie of verbeelding, waardoor ik er op een kwart al immuun voor was. Drewery hanteert een massieve, dichtgemetselde stijl die identificatie lastig maakt en alle adem uit het boek trekt.

Pas tegen het einde maakt Lina enige ontwikkeling door als ze voor de keuze komt te staan. Helaas wordt verhaal daar ontsierd door een raar lijntje over het sieraad dat haar moeder bij zich droeg, waar de titel naar verwijst. De christelijke achtergrond van Lina en haar familie is opmerkelijk en interessant maar krijgt nauwelijks reliëf. Ja, ze vieren kerst en ze vindt het raar en vreemd om een niqaab te dragen als ze anoniem wil bijven. Daar blijft het bij.

Uitgeverij Callenbach geeft regelmatig interessante boeken uit over jongeren in oorlogssituaties maar met Smaragd wordt de plank misgeslagen.

Titel Boek:

Smaragd

Auteur:

Kerry Drewery

Vertaler:

Mieke Prins

Uitgever:

Callenbach

Kaft:
Tags : Andere landenFamiliejeugdboekOorlog en misdaadpolitiekreligie