close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Moralistische winnaar Kinderboekwinkelprijs 2011

Het is een merkwaardige prijs, die Kinderboekwinkelprijs, want hij is bedoeld voor een boek dat volgens de boekhandelaren ten onrechte niet eerder in de prijzen viel maar in de winkels wel succesvol is. Dit jaar is hij voor het prentenboek Poten omhoog! van Catharina Valckx, eerder ging hij naar o.a. Hongerspelen en Harry Potter.

Een prijs die iets van een aanklacht in zich heeft maar natuurlijk vooral publiciteit voor de zeven aangesloten kinderboekwinkels oplevert. Poten omhoog! is hier nog niet bespreken en dat maak ik bij deze gelegenheid goed. Het is het vijftiende prentenboek van de Frans/Nederlandse Catharina Valckx die haar boeken in beide talen schrijft. De vader van Billy is een gevaarlijke hamsterboef die wil dat zijn zoon ook het slechte pad volgt.

Billy trekt erop uit met een revolver om te oefenen op iedereen die hij tegenkomt, behalve de vos, want die is volgens zijn vader gevaarlijk. De kreet ‘Poten omhoog’ werkt niet goed als je dieren tegenkomt die geen poten hebben (worm, vogel) of geen boodschap aan je hebben. Bij de vos werkt het weer wel en vervolgens is Billy zelf de held want hij neemt het voor zijn vrienden op. Volgens de kinderboekhandels komt dit verhaal ’tegemoet aan de behoefte bij oudere kleuters, vooral jongentjes, aan stoere avonturen’. Zo stoer is het allemaal niet want die Billy is een behoorlijk watje.

Jongetjes spelen natuurlijk graag soldaatje en pief-paf-poef spelletjes, hoezeer we dat ook verfoeien en het dus graag pedagogisch goed begeleiden. Daar is dit boek heel geschikt voor. Het is gestoeld op één aardige vondst (poten omhoog) en veel meer valt er niet aan te beleven. De tekeningen zijn erg traditioneel en op het suffige af, er gebeurt vrijwel niets op de pagina’s. Het verhaal is oorverdovend voorspelbaar en simpel en zo moralistisch treffen we het niet vaak meer aan. Ik wil het feestje niet al teveel verstoren maar er zaten echt wel betere boeken bij de genomineerden. Flessenpost van Harm de Jonge bijvoorbeeld, typisch zo’n boek dat een beetje tussen wal en schip is geraakt en wel interessant is. Poten omhoog! is allesbehalve interessant, behalve dan voor kinderboekhandels want het verkoopt ongetwijfeld aardig.

Titel Boek:

Poten omhoog

Auteur:

Catharina Valcxk

Kaft:
Tags : boefDieren en natuurPrentenboekSpanning en avontuurVoorleesboek