Gottmer
Bette Westera
Het prentenboek van het jaar van 2018 is alweer van twee jaar geleden. Blijkbaar is het organisatorisch niet haalbaar een wat recenter boek te kiezen. Het grote voordeel is dat Sssst! De tijger slaapt al in ieder bibliotheek kan liggen, het prentenboek van het jaar wordt dan ook voorgedragen door bibliotheekmedewerkers.
Sssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup is een veilige en een tikje saaie keuze. Een al te eenvoudig verhaaltje over dieren die proberen hun ballonnen langs de slapende tijger te krijgen om zo zijn verjaardagsfeestje te kunnen vieren. Met een beroep op de medewerkzaamheid van kleuters: meeblazen en meehelpen, dat doet het goed in de voorleeskring. Maar qua tekst en verhaal ligt de lat niet heel hoog en is het jammer dat de nieuweling van de Duitse illustrator nu pas verschijnt, want dat prentenboek is inhoudelijker en de prenten zijn gevarieerder en spannender.
Het prentenboek heet De muis en de muur en heeft een papieren omslag die voor 90 procent wordt ingenomen door een rode muur, waar een klein muisje op zit. Op de harde kaft daaronder wordt een kleurig bos zichtbaar, maar dan moet je wel de muur weghalen. De eerste zin luidt: ‘Niemand wist hoe de rode muur er gekomen was’. Muis is de eerste die het zich afvraagt en op onderzoek uitgaat. De rest van de dieren heeft zich erbij neergelegd dat ze niet weten wat er buiten de muur te vinden is. Het is er waarschijnlijk heel erg gevaarlijk. Muis wordt over de muur meegenomen door een blauwe vogel (die opvallend veel op het twittersymbool lijkt) en stelt vast dat het er prachtig is.
Teckentrup verwijst o.a. naar de geïsoleerdheid van social media (de filterbubbel) en dictatoriale regimes. Muren worden opgeworpen, door anderen of door mensen zelf. ‘Bange ogen durven niet te kijken, die zien niets’, oreert de vogel tegen de muis. Nieuwsgierige ogen daarentegen kijken dwars door dikke muren heen. Ze nemen de andere dieren mee en verrek: na een poosje is er is helemaal geen muur meer te zien. Moraal van het verhaal: het is maar waar je je door laat leiden, door angst of nieuwsgierigheid. Het gaat erom of je verder durft te kijken dan je neus lang is.