close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Na de honderdste keer nog steeds nieuwe details

Eindelijk is de verschijning van een Nederlands kinderboek weer eens een echte gebeurtenis. Nederland van Charlotte Dematons is zo’n boek waar kinderboekenliefhebbers naar uitkeken en dat door de media gretig is opgepikt. Lovende recensies op de dag van de verschijning en veel aandacht voor de maker en de presentatie in Madurodam. Charlotte Dematons heeft drie jaar aan dit project gewerkt en na boeken als De Gele Ballon, Sinterklaas, die nu al bijna klassiekers zijn, is de verwachting en belangstelling niet vreemd.

Uiteraard maakt Dematons die verwachtingen meer dan waar. Nederland is een prentenboek dat na de honderdste keer nog nieuwe geheimen zal prijsgeven. De rijkdom en onuitputtelijkheid van Nederland valt nauwelijks te beschrijven. Toch maar een poging. Het woordenloze boek laat zich lezen als een ontdek-je-plekje voor kinderen. Vrijwel alle gebieden van ons land worden in kaart gebracht, zonder een drang naar absolute volledigheid. Op 28 grote prenten een overzicht van provincies, steden, landschappen, evenementen, jaargetijden, feestdagen en historische gebeurtenissen. Daar begint het mee en vervolgens staan al die prenten nog eens vol met ongelooflijke details die enorm veel voorstudie moeten hebben vereist. Er staat geen rund, geen klederdracht of dakpan in die niet klopt en niet op de juiste plek staat. Daarnaast zijn nog eens alle vensters uit het canon van Nederland meegenomen, komen veel details uit de Nederlandse schilderkunst voorbij en staan er op iedere prent figuren uit de Nederlandse kinderboekengeschiedenis. En dan zijn nog de verwijzingen naar Nederlandse kinderliedjes en de talloze kleine grapjes en miniscule details nog niet vermeld. Net als de vaste elementen in iedere prent: onder andere een gele ballon en een reiger. Het maakt Nederland tot een overweldigende ervaring waarbij je ogen alle kanten uitrollen.

Toch zijn er wel een paar kritiekpuntjes. De originaliteit die Sinterklaas zo kenmerkt, ontbreekt. Het is een vrij conventioneel album dat het vooral moet hebben van alle details en zoekplaatjes en de onuitputtelijkheid. Maar dat ene briljante idee (een dwarsdoorsnede van de pakjesboot bv.) zit er niet in. Het is te hopen dat er een grotere uitgave komt, zoals ook met Sinterklaas is gebeurd, want veel figuurtjes en details komen nauwelijks tot hun recht op dit formaat. Daarom is het bijgeleverde notitieboekje van Charlotte Dematons onontbeerlijk, anders had ik de complete optocht van Annie M.G. Schmidt-karakters over het hoofd gezien. Helaas is die handleiding een wat flodderige brochure die geen recht doet aan drie jaar research, de extra informatie is een enorme meerwaarde bij het bekijken van Nederland.

Het succes van Nederland en Het Muizenhuis (waarvan deze maand het tweede deel verschijnt) laat zien dat het publiek snakt naar het betere handwerk, met veel details en gevoel voor nostalgie. Alles uit de vorige boeken van Charlotte Dematons lijkt in Nederland  bij elkaar te komen maar hopelijk is het daarmee nog niet haar magnus opus en komt er nog veel nieuw werk.

Titel Boek:

Nederland

Auteur:

Charlotte Dematons

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Video description:

In vogelvlucht door de prenten uit Nederland

Tags : illustratiesnederlandPrentenboekVoorleesboekVroeger