close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Er was iets heel vreemds aan de hand in Huize Hoopvol

Lucy Strange Het geheim van het Nachtegaalbos Kinderboek
Gottmer
Aleid van Eekelen-Benders
Waardering: 8.5

Het geheim van het het Nachtegaalbos is zo’n boek dat de lezer van het begin tot het einde in de greep houdt. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw en begint met een verhuizing. Het gezin van de 12-jarige Henrietta verlaat Londen en neemt intrek in Huize Hoopvol, een oud pand aan zee. Een nieuwe start na een dramatisch ongeluk waarbij de zoon om het leven kwam, terwijl moeder in verwachting was. Vader gaat al snel voor zaken naar het buitenland, ondanks dat zijn vrouw is ingestort en haar dagen op de slaapkamer doorbrengt. Het personeel probeert de boel draaiende te houden maar Henrietta vertrouwt vooral de nieuwe huisdokter niet.

Uit flarden van gesprekken die ze opvangt, maakt ze op dat haar moeder gedrogeerd wordt en de huisarts er op staat dat ze voor een experimentele behandeling naar een psychiatrische kliniek wordt afgevoerd. Henrietta maakt ondertussen kennis met een wonderlijke vrouw die in een caravan in het bos woont en iets met Huize Hoopvol te maken heeft. In een passend tempo vallen de puzzelstukjes in elkaar en ontdekt het meisje de geheimen van de mensen in en rond het Nachtegaalbos.

De cover en de titel kunnen de lezer op het verkeerde been zetten want suggereren een zoetig verhaal vol verzinsels maar niets is minder waar. Het geheim van het Nachtegaalbos leest als een modern sprookje, met soortgelijke karakters (de mysterieuze bosbewoonster, het zorgzame kindermeisje, de enge wonderdokter en de behulpzame chauffeur) maar is uiteindelijk een  felrealistisch verhaal vol drama en verdriet. Spannend en zinderend met een filmische apotheose waarin Henrietta voorkomt dat haar moeder wordt opgenomen.

Het geheim van het Nachtegaalbos is een beklemmend en ontroerend boek voor jong en oud met mooie verwijzingen naar andere jeugdliteratuur, zoals Alice in Wonderland. De Britse Lucy Strange debuteert als schrijfster, ze is ook actrice, zangeres en verhalenverteller. Met name die laatste rol kwam heel goed van pas voor dit boek dat alles in zich heeft om een klassieker te worden.

Tags : Dieren en natuurdoodFamiliejeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoederouderspsychiatrieSprookjesziektezus