close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Nano-technologische manipulatie van de hersenen

Michael Grant BZRK Jeugdboek
Van Goor
Mariëtte van Gelder
Waardering: 6.0

Het valt niet mee om BZRK samen te vatten want het is een vreselijk ingewikkeld boek waarbij ik het gevoel had meer dan de helft niet te begrijpen. Lastig voor een recensent. BZRK is dan ook een jeugdroman over nano-technologie, ga er maar aan staan. Een Siamese tweeling streeft naar een perfecte wereld zonder wreedheden. Dat proberen ze te bewerkstelligen door met microscopisch kleine deeltjes de hersenen van mensen te manipuleren. Deze zogenaamde nanobots veroveren het brein, wat uiteindelijk moet leiden tot één wereldgroot brein waarin mensen hun vrije wil verliezen. Een minder nobel plan dat het in eerste instantie lijkt dus en gelukkig is daar de verzetsgroep BZRK die dit snode plan wil voorkomen.

In feite een simpel verhaal over goed en kwaad maar dan op een uitermate ingewikkelde manier waarbij de lezer alle zeilen moet bijzetten om de hoofdlijnen te blijven volgen. Het fascinerende is dat mensen gewoon doorleven zonder door te hebben dat hun brein gekaapt is. Op het moment dat de tweeling een poging doet om de hersenen van de grote politieke wereldleiders te beïnvloeden, komt het tot een clash met BZRK. Bij vlagen is het spannend en intrigerend maar het is toch vooral moeilijk te volgen. Grant maakt er hogere wiskunde voor de doorzetter van.

Ik was aanvankelijk nogal gecharmeerd van de serie Gone van Michael Grant, over een wereld waarin jongeren zijn afgesloten van de volwassenen maar daar is na deel 2  nogal de klad ingekomen omdat Grant het niveau niet op peil weet te houden.. In Nederland is onlangs deel 6 verschenen, waarover later meer. Michael Grant is een stilistisch begaafde schrijver wat maakt dat zijn complexe lectuur nog redelijk te verteren is. Het kan ook zijn dat ik gewoon niet slim genoeg ben voor dit technische en futuristische proza. Misschien dat liefhebbers van bijvoorbeeld The Matrix er beter mee uit de voeten kunnen.

Titel Boek:

BZRK

Auteur:

Michael Grant

Vertaler:

Mariëtte van Gelder

Uitgever:

Van Goor

Kaft:
Tags : dystopieFantasiejeugdboektechniektweelingWeten en lerenYoung Adult