close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Natuurlijk is de maan niet van kaas

André Kuipers is een nationale held en daar doe ik niks aan af. Maar het schrijven van een prentenboek behoort niet bij de uitzonderlijke talenten waar hij over beschikt. Hij bedacht dit album in de ruimte, meldt de uitgever, misschien had hij er op aarde nog even wat langer over na moeten denken of is de ruimte toch niet zo’n inspirerende en creatieve plek? André het astronautje is het verhaal van kleine André die wil weten waar de maan eigenlijk van is gemaakt (hopelijk van kaas). En kijk eens aan, in de schuur van opa staat toevallig een raket en binnen de kortste keren huppelt het ventje rond op de maan. Daar is geen kaas te bekennen, wat vooral Astromuis jammer vindt, want natuurlijk moest er een dier mee de ruimte in. Dan is het leuk geweest en keert André weer terug op aarde waar iedereen staat te juichen. Zo’n soort verhaal dus, heel matig geschreven en zonder spanning, clou of overtuiging. Opvallend hoe hij het astronautje, dat eigenlijk niet zoveel presteert, als held neerzet.Dat kan ironisch bedoeld zijn maar dat komt er niet echt uit. En dat flauwe ‘de maan is misschien wel van kaas’-verhaal kan echt niet meer. Je hoeft niet de ruimte in om dat te verzinnen. Ruimtevaarder, houd je bij je leest, nu is Kuipers de zoveelste BN-er waarvan louter op basis van zijn naam een kinderboek wordt uitgegeven. .

De illustraties zijn van een heel andere orde want daar tekent Natascha Stenvert voor, die van Kolletje. Je moet houden van die gelikte computeranimaties maar Stenvert beheerst die techniek goed en maakt er een vrolijke boel van waarin vooral de kleine grapjes leuk zijn. Het maanwezentje met een kaasschaaf en de overdreven nichterige kleermaker bijvoorbeeld. Een 7 voor de illustraties en een 4 voor het verhaal.

Tegelijkertijd met André het astronautje en zijn biografie verscheen Ruimteschip Aarde, een non-fictie jeugdboek (geschreven door Sander Koenen) over hoe het is om te leven in de ruimte, hoe belangrijk wetenschap is en hoe de aarde in elkaar zit. Dat klinkt een stuk interessanter.

Titel Boek:

André het astronautje

Auteur:

André Kuipers

Illustrator:

Natascha Stenvert

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : astronautPrentenboekruimtevaartSpanning en avontuur