close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Nellie de koe had een dipje

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen. De organisatoren hebben een top 10 van aanbevolen boeken gemaakt waarvan De Wiebelbillenboogie (recensie) tot Prentenboek van het Jaar is uitverkoren. Maar er zijn veel leukere bij, een van de aardigste boeken van het lijstje is De koe die een ei legde. Uiteraard ook over dieren maar qua vormgeving en tekenstijl verrassender en origineler dan de meeste andere.

Alle koeien kunnen iets bijzonders maar Nellie vindt van zichzelf dat ze niets kan. De kippen vinden het sneu voor haar en beleggen een topconferentie in het kippenhok met een bijzonder resultaat. Nellie de koe schreeuwt het de volgende ochtend uit: ‘Ik heb een ei gelegd’. Ineens staat ze volop in de aandacht maar de andere koeien vertrouwen het niet. Laat Nellie dat ei eerst maar eens uitbroeden.

De koe die een ei legde is een onconventioneel boek met maffe dieren en rare mensen in een prettig hysterische tekenstijl. Er is veel aandacht aan de vormgeving en opmaak besteed. Ayto werkt collage-achtig en maakt gebruik van fotofragmenten voor bijvoorbeeld het stro en gras. Verder trekt hij zich niet veel aan van de bladspiegel en geeft belangrijke gebeurtenissen veel ruimte.  Een oerkreet neemt een hele pagina in beslag, en terecht. Een heerlijk en origineel prentenboek met veel eigenwijze dieren die proberen elkaar de loef af te steken. Maar uiteindelijk is Nellie definitief uit haar dipje, en daar was het om te doen.

Titel Boek:

De koe die een ei legde

Auteur:

Andy Cutbill

Illustrator:

Russell Ayto

Kaft:
Tags : Dieren en natuurhumorPrentenboek