close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Netflix-serie The Letter for The King: het boek loslaten

“Ik vind het een eer dat ze mijn boek hebben gekozen”, zegt Tonke Dragt tegen ons in het lange interview dat we voor De Grote Vriendelijke Podcast met haar maakten. Het gesprek gaat voornamelijk over haar toekomstromans, die de 89-jarige schrijfster het meest na aan het hart liggen, maar uiteraard spreken we ook over de Netflix-verfilming van De brief voor de koning. Dragt bemoeit zich aanvankelijk tegen het  script aan maar krijgt al snel door dat de serie heel anders wordt dan het boek. Een paar dingen zijn hetzelfde:  Tiuri is gebleven, net als de brief en de koning, en hij moet door Dagonaut en Unauwen reizen.

Maar veel dingen zijn anders of nieuw. In plaats van met Piak trekt Tiuri nu op met een meisje. In het boek speelt zij een bijrol, ze komt pas in het vervolg (Geheimen van het Wilde Woud) uitgebreid aan bod. Piak was er aanvankelijk helemaal uitgeschreven. Hij is in het boek de trouwe metgezel van Tiuri en wezenlijk voor het verhaal over vriendschap. Als Tiuri met een meisje optrekt, krijg je een volkomen ander verhaal, stelt Tonke in de GVP. Want dan komt er vast en zeker ook liefde om de hoek kijken. “Dan moeten ze ook durven om het echt allemaal anders te doen”.

Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De makers van de Netflix-serie doen het anders, en hoe. Al vanaf de eerste minuten val je van de ene verbazing in de andere en dat zal zes afleveringen lang zo blijven.  Tiuri verbreekt net als in het boek de wake in de kapel in de nacht voor dat hij ridder wordt.  Al gebeurt dat in de serie pas aan het einde van de eerste aflevering, en gaat er het nodige wapengekletter aan vooraf.

Afbeeldingsresultaat voor the letter for the kingOp de foto Tiuri (links) en Lavinia en Piak (met geel mutsje) en drie van de novices. 

Nadat Tiuri de brief heeft ontvangen van de stervende ridder, wordt veel anders dan in het boek. Heel veel. Bijna alles eigenlijk. Paarden en gevechten, die komen in het boek ook nog wel voor. Maar sjamanen en duistere magie? Dat is even wennen. Het kenmerk van het werk van Tonke Dragt is juist dat ze daar ver vandaan blijft. Het bijna sobere karakter van de tocht die Tiuri in het boek maakt, wordt volledig omgedraaid. Hij belandt in een enerverend avontuur, dat niet altijd makkelijk te volgen is.

The Letter for The King is een echte Netflix-serie geworden waarin alles uit de kast wordt gehaald. Prachtige decors, kostuums en landschappen. Veel spektakel en in iedere aflevering  nieuwe ontwikkelingen en cliffhangers. Piak is gelukkig gebleven maar is nu een grappig onderdeurtje dat voor de komische en relativerende noot zorgt. Het is een feest om buitenlandse acteurs Unauwen te horen uitspreken. Ook Nederlandse trouwens, want Gijs Blom en Yorick van Wageningen spelen cruciale rollen als vader en zoon die tegenover elkaar komen te staan.

“Ik heb het boek losgelaten”, zei Tonke Dragt stellig en dat is heel verstandig. Dat kan ik iedereen aanraden, die de serie gaat bekijken. Voor puristen is het een verloren zaak. Maar Tonke Dragt heeft gelijk als ze zegt dat het een eer is dat deze Nederlandse kinderboekenklassieker is uitgekozen door Netflix.

Afbeeldingsresultaat voor the letter for the kingGijs Blom als prins Varidian